Сезонні ягоди й алергія. Що треба знати?

5470 0
Ягоди є одними із найкорисніших літніх, вітамінних ласощів. Вони позитивно впливають на організм, насичують його необхідними речовинами. Проте іноді після споживання цих дарів літа можуть виникати неприємні відчуття. Tvoemisto.tv поцікавилося у лікаря-алерголога Львівської обласної клінічної лікарні Анізії Бандрівської, які ягоди безпечні, а які можуть викликати алергію, і як діяти при появі перших симптомів алергії.
фото: baby.disney, blisto.com.ua, uamodna.com

фото: baby.disney, blisto.com.ua, uamodna.com

Чи всі ягоди безпечні?

Ягоди з наших країв, що продаються нині на ринку, рідко є алергенними. Найменше проблем викликають чорниця, агрус, біла порічка. Дуже небезпечними є ягоди, які привозять із Чорнобильської зони і наближених територій. Після вживання продуктів із підвищеним вмістом радіоактивних сполук, або ж, оброблених хімікатами, можуть з’являтися найрізноманітніші проблеми.

Про правильне споживання

Часом організм може реагувати не на саму ягоду, а на пилки, якими вона вкрита. Тому слід ретельно промивати продукти проточною водою. Термічна обробка ягід також може зменшити прояви алергії.

Що лікують літні ягоди. Інфографіка
Що лікують літні ягоди. Інфографіка

Коли виявляють алергію?

Харчова алергія найчастіше проявляється у дітей. Дорослі споживають продукти протягом усього життя, тому зазвичай знають, як їх організм реагує на ту чи іншу їжу. На ягоди, які вже вживалися раніше, у пізньому віці може бути лише псевдоалергія.

Про симптоми й перебіг захворювання

У кожної людини симптоматика й перебіг алергії різні. Просто дитячий організм реагує на подразники швидше. Алергія у ранньому віці може проявитися у день вживання продукту чи на наступний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що лікують літні ягоди. Інфографіка

Зазвичай при алергії з’являються такі симптоми, як чхання, нежить, сльозотеча, приступи астми, набряки в горлі, виділення з носа й рота, реакції з боку сечо-видільної системи й шлунково-кишкового тракту. Для дитячого організму характерні діарея та висипання на шкірі. Симптоми можуть бути як ранніми, так і віддаленими. У одних перебіг захворювання може бути важким, у інших – мати незначну форму.

Перші прояви алергії: яких заходів вжити

Якщо помітили певні симптоми алергії, випийте проносне та сорбенти. Далі обов’язково зверніться до лікаря. Часто неприємні відчуття можуть бути пов’язані з патологією шлунково-кишкового тракту, ротової порожнини, вірусними інфекціями. Лише алерголог допоможе розібратися з істинними причинами проблеми.

Від чого залежить алергія?

Справжня алергія не залежить від кількості вжитих продуктів. Організм може зреагувати навіть на одну єдину ягідку. Проте часом від надмірного споживання виникає псевдоалергія. У таких випадках ферменти в організмі не справляються з великою кількістю алергенів. Особливо розумно слід споживати ягоди, якщо є захворювання шлунково-кишкового тракту й різноманітні патології.

Підготувала Ірина Савченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!