Що буде із старовинною віллою, яку Львів виставив на продаж

5266 0
Вже наступного місяця одна із історичних львівських вілл, побудована на початку ХХ ст., зможе отримати нового власника. Місто готує до продажу на аукціоні будинок на вул. Коновальця, 88.
Фото: photo-lviv.in.ua

Фото: photo-lviv.in.ua

Ще 23 квітня 2015 року на сесії Львівської міської ради було прийнято позитивне рішення щодо приватизації способом продажу на аукціоні нежитлових приміщень на вул. Є. Коновальця, 88. Це приміщення 1-го поверху та мезоніну (надбудови), загальною площею 125,9 кв. м. Приміщення, що виставляються на аукціон, розташовані у будинку, який був збудований ще у 1904-1905 роках (архітектор Михайло Макович).

До цього часу там знаходилось ЛКП «Листопадове».

Лише після цього рішення управління комунальної власності отримало можливість виставити це приміщення на продаж. Однак продати його вирішило лише тепер.

Як розповіла в коментарі Tvoemisto.tv начальник управління комунальної власності Інна Свистун, зараз проводиться відбір експертів, які повинні оцінити вартість даної нерухомості. Лише після того приміщення зможуть виставити на аукціон.

Для прикладу, минулоріч середня вартість квадратного метра нерухомості, яке місто виставило на продаж, склала 14631,10 грн./кв. м. Втім за 12 об’єктів, які були відчужені конкурентним способом на аукціонах, за квадратний метр нерухомості новим власникам довелося заплатити в середньому 16 151,22 грн. Для прикладу будівля на вул. Донцова, 2 (загальна площа 137,7 кв. м) була продана за 4 734040 грн.

Слід зазначити, що на продаж виставили нежитлові приміщення, і що може бути в цьому будинку, міські чиновники поки не знають. «З точки зору цільового призначення обмежень не буде», – зазначила Інна Свистун. Відтак він може бути переобладнаний як під приватне житло, так і офісні приміщення, чи навіть магазин.

Начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець запевнила, що той, хто виграє аукціон, повинен підписати правоохоронний договір для збереження історичної пам’ятки.

«Також в умовах аукціону вказуємо, що будинок не може бути знесений чи перебудований. Щоб той, хто купує, не думав, що він може його знести і продати земельну ділянку», – наголосила Лілія Онищенко-Швець.

Причиною такого занепокоєння є ситуація з будівлями в історичній частині міста та їх збереженням. Як, для прикладу, ситуація з приміщенням старовинної аптеки, яке трапилось нещодавно. Минулого року за 10,4 млн грн було продано приміщення площею 136,2 кв. м. на вул. Дорошенка, 36. Саме там до цього знаходилась аптека. Конкурсна комісія визначила, що там і надалі має бути аптека. Як розповіла Лілія Онищенко-Швець, перед тим, як виставити на аукціон це приміщення, все майно та історичні цінності були задокументовані і зроблені відповідні фотографії. Однак після продажу новий власник розпочав там ремонт, а старі меблі були звідти забрані. Після розголосу виявилося, що їх тимчасово перемістила на склад для реставрації. І невдовзі вони мають повернутися на своє місце.

Разом з тим, комісія, яка мала б визначити умови для аукціону, ще не засідала. Відтак поки невідомо, що невдовзі буде знаходитися в будинку за адресою вул. Коновальця, 88, який збудував його для себе у 1904-1905 роках львівський будівничий Михайло Макович.

Слід зазначити, що окрім цього будинку, в міській раді вирішили виставити ще декілька об’єктів нерухомості: вул. Коперника, 12, вул. Пекарській, 95, вул. С. Бандери, 2, 5а, пл. Ринок, 19. Загалом чиновники планують в такий спосіб поповнити міський бюджет як мінімум на 97 млн грн.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!