Що буде на місці виправної колонії на Хуторівці у Львові. Фоторепортаж

7300 0
За отримані з аукціону кошти планують збудувати нове СІЗО.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Колишню виправну колонію №48, що на вулиці Хуторівка, 2, продадуть на аукціоні 3 червня. Львів стане одним із перших міст в Україні, де проведуть такий аукціон в рамках програми приватизації колишніх тюрем і колоній. 

Заступниця Міністра юстиції Олена Висоцька розповіла у коментарі Tvoemisto.tv, що обрали саме цю будівлю, бо стан установи неможливий для утримання засуджених. Для людей потрібні належні умови утримання та новий слідчий ізолятор на околицях міста або за його межами. 

Читайте також: Виправну колонію на Хуторівці хочуть продати за 132 мільйони гривень

«Відповідно до Закону України про бюджет на 2021 рік, 70% від приватизації піде на мін'юст. За ці кошти можна буде будувати нові слідчі ізолятори чи ремонтувати старі. Решта 30% – піде у держбюджет», – розповідає Олена Висоцька. 

За її словами,вони співпрацюють з місцевою владою, і Міністерство юстиції не виставляло жодних умов щодо приватизації. Головне для них – ринкова вартість такого продажу, бо чим дорожче продадуть об'єкт тим краще це для мін'юсту. 

Фонд державного майна України організував електронний аукціон на сайті privatization.gov.ua, де учасники зможуть зареєструватися онлайн до 2 червня. Стартова ціна аукціону становить 132 млн грн. 

Частину коштів з продажу об'єкту залучать у будівництво нового СІЗО на вулиці Збиральній у Львові, щоб перенести туди слідчий ізолятор з вулиці Городоцької. 

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів у коментарі Tvoemisto.tv, що на території колишньої виправної колонії, яка займає 13 гектарів, має бути лише 25% житла, решта – громадський простір.

Читайте також: Для забудовників виправної колонії на Хуторівці пропишуть вимоги

«На території мають бути офіси, великий спроткомплекс, сквери, школа приблизно на 18 класів та дитячий садок на 150 дітей», – розповідає Антон Коломєйцев.

У разі, якщо інвестор зайде на цю територію, місто вважає, що найкращим подальшим сценарієм буде проведення містобудівного архітектурного конкурсу на забудову.

Міністр юстиції Денис Малюська на своїй Фейсбук-сторінці розповів, що в рамках програми буде три джерела фінансування. 

«Перше – платні камери підвищеного комфорту у слідчих ізоляторах. Ці кошти направлятимуть на спеціальний фонд, і за рахунок них будемо покращувати якість безкоштовних камер», – сказав Денис Малюська.

Другим джерелом фінансування є заміна старих будівель слідчих ізоляторів, які розташовані у межах міста, на нові ізолятори, які будуть на околицях. 

Крім того, будуть продавати  «заморожені» в'язниці, а частину виручених коштів направлятимуть на капітальне будівництво. 

Нагадаємо, що експлуатація виправної колонії на Хуторівці закінчилася у 2018-му році. Тоді в'язнів перевезли у інші виправні заклади. Ця колонія була заповнена людьми лише на 40%, і була в поганому стані, тому її вирішили закрити. 

Читайте також: У Львові облаштують понад дві тисячі платних паркомісць. Локації

В колишній колонії було виробництво, цехи, там також виготовляли продукцію. На території є сцена, де відбувалися мистецькі заходи, а капелан о.Ігор Цар проводив щонедільну літургію. 

Софія Шавранська
Фото та відео Тараса Бабенчука

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!