Що буде з гривнею на зимові свята. Прогноз експерта

2839 0
Під час пандемії дещо змінились фактори, що впливають на співвідношення гривні до долара.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

До кінця року експерти очікують девальвації гривні, але незначної. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Ситуація буде залишатися відносно стабільною. Будемо спостерігати незначну девальвацію у межах 10-20 копійок – це сезонне явище і вплив макроекономічних показників. Але якихось «шоків» я не передбачаю», – вважає Василь Юрчишин.

Він зазначає, що важливе значення має співвідношення гривні до долара, а от «гривня – євро» не піддається впливові в Україні, адже визначається за курсом до долара в Україні та співвідношенням долар – євро на міжнародних ринках.

Читайте також: Dragon Capital придбав львівський індустріальний парк

У минулі роки перед зимовими святами на курс мали вплив також українські заробітчани, які повертались з-за кордону у грудні. Але цього року їхній вплив на курс буде геть незначним, вважає Василь Юрчишин.

«Люди через карантин обмежені у пересуванні. Багато українців думають про виїзд на заробітки в Європу, однак послаблень там найближчим часом не буде, тож цей фактор теж не матиме суттєвого впливу на валютному ринку. Не є також дестабілізуючим фактором зайнятість та безробіття в країні», – каже експерт.

На запитання про те, як може позначитись на курсі валют анонсований урядом локдаун, Василь Юрчишин каже, що малоймовірно, що в Україні запровадять тотальні обмеження.

«Весняні заходи продемонстрували, що це неефективний захід. З того, що відомо, навряд чи його (локдаун – ред.) запровадять, тож зв’язувати курс з цим фактором я б теж не став», – зазначає експерт.

Читайте також: Підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тисяч в Україні перенесли

Василь Юрчишин зазначає, що Нацбанк зараз, як і раніше, проводить виважену курсову політику і втручання на міжбанківському ринку відбуваються лише в тому випадку, коли спостерігаються значні дисбаланси між попитом і пропозицією, щоб збити панічні спекулятивні настрої. Протягом минулих трьох тижнів інтервенції не проводилися.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!