У Львові знайшли кілька незаконних сміттєзвалищ, які тліють. Фото, відео

1887 0
Tvoemisto.tv з'ясувало, що буде з незаконним сміттєзвалищем, куди вивозять будівельні відходи, чи штрафують порушників та як охоронятимуть територію вулиці Пластової.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Вулиця Пластова у Львові відома очисними спорудами, а також тим, що тут на території очисних споруд будують сміттєпереробний завод, але нещодавно тут знайшли несанкціоноване сміттєзвалище, яке періодично тліє і має до 3 метрів висоти. Однак, як з'ясувалося, таких звалищ тут є кілька. 

Сміття, яке сюди звозять, переважно утилізується довше, адже тут є залишки будівельних відходів, пиломатеріали, пластикові труби, пінопласт тощо.

Мешканці порушували питання цього сміттєзвалища, а також депутатка міської ради Анастасія Окряк робила звернення стосовно проблеми незаконного сміттєзвалища. Проблема тут також була з тим, що сміття тліло. Є інформація від надзвичайників про те, що у липні вони сюди виїжджали ледь не вісім разів.

«Все почалося з того, що до мене звернулася мешканка міста і розповіла про цю проблему. Ми приїхали з комісією трохи більше двох тижнів тому і побачили вздовж дороги несанкціоновані скиди будівельного сміття» каже депутатка Львівської міськради фракції «Європейська солідарність», яка працює у комісії з питань екології, Анастасія Окряк.

Читайте також: На вулиці Пластовій у Львові горіло сміттєзвалище. Фото

Вона каже, що сміття обов’язково потрібно вивезти, бо були випадки підпалів, а також спостерігається самозаймання. На території також можна побачити залишки гілок дерев, які вивозили сюди після негод, хоча компостувальна станція розташована значно ближче на вулиці Пластовій.

Комісія вже неодноразово приїжджала на цю територію, щоб спробувати вирішити це питання.

Начальник відділу комунального господарства у Личаківському районі Ярослав Сеньків каже, що ця територія зараз підвладна Личаківській райадміністрації, а раніше вона належала Лисиницькій ОТГ. За його словами, при заїзді на територію вирішили поставити шлагбаум, а також призначити людину, яка зможе контролювати заїзд.

Читайте також: Сміттєпереробний завод у Львові почнуть будувати влітку

На території також знаходяться мулові поля «Львівводоканалу», які тут з 1964 року. Розділяє територію дорога, адже з одного боку земля належить водоканалу, а з іншого – Личаківській райадміністрації, зазначає заступник головного інженера «Львівводоканалу» Володимир Васильченко.

«Водоканал планує встановити обмежувачі заїзду на цю територію, але повністю перекрити дорогу не можливо, бо вона для загального користування»– каже він.

Багато компаній пропонують свої послуги з вивозу будівельного сміття в інтернеті, їх є близько сімдесяти на Львівщині, каже представник департаменту з питань поводження з твердими побутовими відходами Роман Яцикович. Однак, ніхто не відповідає на питання, куди саме відвозять відходи.

«Ми були тут не один раз, слідкуємо за цією ситуацією з травня. Ця територія перейшла до нас у спадок від села Лисиничі, і відповідно потребує оцінки забруднення. На міському рівні ми звернулися до департаменту агломерації, щоб будівельник, який заходить на будмайданчик, зразу мав угоду про вивіз будівельних відходів, щоб ми потім могли перевірити це»– каже він.

Читайте також: Грибовицьке сміттєзвалище через 5 років після трагедії. Які роботи тут проводять

За законом за адміністративні правопорушення передбачено штраф у розмірі 1700 гривень. Середня вартість перевезення сміття – 2 500 грн. Відповідно, навіть заплативши штраф, перевізник не втрачає все.

«Якби ця територія була як, наприклад «Білогорща», яка є заказником, то штраф збільшується в десятки разів, бо це забруднення землі, повітря тощо. Тут, на жаль, інша ситуація, але ми працюємо зараз у тому напрямку, щоб інформувати населення, і штраф у майбутньому може сягати великої суми»– каже Роман Яцикович.

У разі виявлення в якомусь місці незаконного вивозу сміття, потрібно звертатися до райадміністрації. Зараз влада звернула увагу на це сміттєзвалище, однак вони планують визначити усі такі місця у Львові, щоб знешкодити звалища, каже Анастасія Окряк.

Читайте також: У Львові збільшать штраф за засмічення заказника «Торфовище Білогорща»

Нагадаємо, що у Львові хочуть збільшити розмір штрафу до 170 тис грн і більше за засмічення заказника «Торфовище Білогорща». 

Додамо, що сміттєпереробний завод у Львові мають ропочати будувати цього літа.

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!