Головна архітекторка Львівщини повідомила, що буде зі Свірзьким замком

7143 0
Попередня вартість реставрації складає близько 100 млн гривень.
Фото: Vidviday.ua

Фото: Vidviday.ua

У 2021 році відбувся Всеукраїнський архітектурний конкурс на найкращу проєктну пропозицію реставрації замку у Свіржі. Проєкт розроблений тернопільськими аріхтекторами та пропонує створити у пам’ятці культурно-мистецький центр. Цьогоріч планують знайти фінансування для його втілення. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила головна архітекторка Львівщини Олена Василько.

Ще три роки тому розробили концепцію облаштування культурно-мистецького хабу на території Свірзького замку, який мав би активізувати культурне життя територіальної громади. Наразі Свірзьким замком опікується Львівська спілка архітекторів. За словами Олени Василько, наразі вже проведена експертиза проєктної документації, визначена черговість виконання реставраційних робіт з експозиційними залами, кімнатами відпочинку та конференц-залами. Попередня вартість складає близько 100 млн гривень. 

«Спілка архітекторів готує цей проєкт на Interreg Next Польща-Україна, шукаємо партнера, аби це реалізувати із залученням міжнародних донорів. Так, проєкт масштабний, але він знаковий для Львівщини. Тому, думаю, що є великий шанс його втілити в життя», – зазначила головна архітекторка Львівщини. 

Щоліта з 15 травня по 15 жовтня Свірзький замок відкритий для відвувачів. 

Нагадаємо, що спершу Свірзький замок був оборонною мурованою спорудою, яку неодноразово перебудовували. Перша згадка про замок датується 1484 роком. До 1939 року у Свірзького замку часто змінювалися господарі, але з приходом радянської влади його націоналізували. Замок тривалий час пустував, а у 1978 році його передали Спілці архітекторів колишнього СРСР. Тоді замок частково реставрували, однак зараз частина будівлі все ще у аварійному стані.  

Спілка архітекторів самостійно опікується пам’яткою та територією довкола неї, залучаючи для цього кошти приватних благодійників та гранти. Завдяки архітекторам збереглися не тільки зовнішні стіни та дах будівлі, але й внутрішній простір, який використовується для проведення різноманітних заходів, зокрема зйомок кінофільмів.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!