Що чекає на Львівщину у випадку вибуху на Запорізькій АЕС

18094 0
Львівська область готується до прийому евакуйованих мешканців прилеглих до ЗАЕС областей.
Фото умовне

Фото умовне

Протягом цього тижня у соцмережах користувачі активно поширювали інформацію про імовірний підрив Запорізької атомної станції, який відбудеться 5 липня. Tvoemisto.tv вирішило дізнатися, як вибух на АЕС може вплинути на Львівщину та чи є загроза підвищеного радіаційного фону в області. 

Станом на зараз на Запорізькій атомній станції не усі реактори запущені в роботу. Відтак, у випадку вибуху радіація не дійде до Львівщини через велику відстань між областями. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив завідувач лабораторії фізичних факторів з функцією Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Роман Онуфрович.

«Оскільки зараз запущені не всі реактори, радіація з АЕС сюди не дійде. За усіма розрахунками, постраждають лише прилеглі до станції області, зокрема, Херсонська, Запорізька, Миколаївська та інші. Якби усі реактори працювали на найбільшу потужність і вибух спричинив максимальний вибух, то могла б бути загроза для Львівщини. Наразі радіаційна хмара до нас не дійде», – підкреслив він.

Читайте також: Росія завершила замінування ЗАЕС, – розвідка

За його словами, мешканцям Львівської області не обов'язково вживати додаткових безпекових заходів у випадку вибуху на ЗАЕС, якщо не буде відповідних вказівок від місцевої влади. У випадку радіаційної небезпеки на території Львівщини необхідно слідувати інструкціям керівництва області. 

«Львівщина зараз готується більше до можливого прийому евакуйованих радіаційно уражених мешканців прилеглих до ЗАЕС областей. Для евакуації будуть організовані спеціальні автобуси, які проходитимуть деактивацію. Люди будуть проходити контамінацію, тобто вимірюватимуть їхнє радіаційне забруднення. Одяг евакуйованих мешканців складатимуть в спеціальні пакети, а людей відправлятимуть на помивку. Далі, якщо буде потреба, то їх відправлятимуть на лікування або впускатимуть на територію області як радіаційно чистих. Також готується встановлення блокпостів для того, щоб радіаційно уражені люди не потрапляли на територію Львівщини без проходження безпекових заходів. Зокрема, тривають навчання та підготовка спеціальних служб, які за це відповідамуть», – каже Роман Онуфрович.

Читайте також: Хто потребує йодопрофілактики. Розмова з ендокринологинею

Як зазначив експерт, значно більшу загрозу для Львівщини становить Рівненська та Хмельницька АЕС, оскільки у випадку їх підриву зросте радіактивний фон у Львівській області. Проте спрогнозувати такі теракти з боку росіян неможливо.

Зазначимо, за результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводили фахівці ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» у контрольних пунктах, у м. Львові та області перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося. За результатами аналізу вимірювань природного радіаційного фону Львівську область можна визнати радіаційно безпечною.

Додамо, що у населених пунктах про радіаційну небезпеку інформуватимуть системи оповіщення. Тривалість звучання попереджувального сигналу «Увага всім!» становитиме 3-5 хвилин. Повідомлення буде містити місце і час виникнення надзвичайної ситуації, її масштаби, дію ураження та порядок дій. Про те, як діяти у випадку вибуху та захистити себе від радіації дивіться у відео:

 

Нагадаємо, що росіяни готуються до проведення провокацій на Запорізькій атомній станції, окупованій ворогом із 4 березня 2022 року. Вони розмістили на зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої. 

Ірина Давосир

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!