Що має побачити кожен львів’янин: музей зі скульптурами Пінзеля

7613 0
Tvoemisto.tv продовжує публікувати цікаві факти про визначні місця Львова. Пропонуємо вам 5 цікавих фактів про Музей сакральної барокової скульптури Пінзеля, де зберігаються 32 експонати, що представляють творчість європейського і світового рівня.
фото: wikipedia.org, lviv.travel, karpaty.info

фото: wikipedia.org, lviv.travel, karpaty.info

1. Іоан Георґ Пінзель — один з найталановитіших європейських скульпторів ХVIII ст., творчість якого набуває особливого розмаху і сили у ІІ пол. XVIII ст. Він зумів досягнути досконалості в зображенні містичного і драматичного, що добре видно у творах, які експонуються в музеї, серед яких "Ангел", "Розп'яття", "Жертвоприношення Авраама", "Самсон, що роздирає пащу лева" та інші всесвітньо відомі твори.

2. Музей розташований у пам'ятці архітектури XVII ст. (колишній костел Кларисок). 1749 році ігуменя Марцеліна Дубровська розширила монастир, добудувавши з фундаменту його четверту частину. Костел і монастир існували до 1782 р., коли після скасування монастиря костел перетворили на склад тютюну, а в монастирських приміщеннях розташувалися митні служби. У 1899-1900 рр. тут провели відновлювальні роботи. Ще одна реставрація відбулась у 1937-1939 рр. для пристосування приміщення під гарнізонний костел. Проект реставрації споруди і будівництва нової вежі виконав архітектор Антон Лобос.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Бібліотека з оригіналами листів Франка та Гюго

3. У костелі збереглися фрески Станіслава Строїнського, виконані у 1760-х рр. на теми Старого і Нового Завіту, та сцени з життя святих монашого ордену бернардинок-кларисок. За час використання костелу під склад фресковий живопис південної стіни був знищений. На місці втрачених фресок у 1898-1899 рр. з'явилися три композиції на теми польської історії роботи художника Т. Попеля: "В'їзд Собеського до Відня", "Присяга Яна Казимира у Львівському кафедральному костелі", "Оборона львівського бернардинського монастиря".

4. Реставрація відбулася протягом 1938–1939 років, зокрема, була добудована башта на фасаді. З 1945 року за СРСР порожній костел кларисок передали у склад Львівської картинної галереї і у 1978 році тут відкрили Виставковий зал Львівської картинної галереї — музей скульптора Іоана Пінзеля.

5. Колекція львівської барокової скульптури була зібрана у Львівській картинній галереї в результаті експедиційної роботи музейних працівників у 1960-1970 рр. Музей барокової скульптури Іоана Георґа Пінзеля створений на матеріалах тієї частини спадщини видатного майстра, якій судилося вціліти.

Музей сакральної барокової скульптури Пінзеля у літній період працює з 11:00 до 18:00 (каса до 16:00), у зимовий період з 10:00 до 17:00 (каса до 16:00), у неділю: 12:00-17:00 (каса до 16:00). Понеділок — вихідний.


За матеріалами сайтів: wikipedia.org, lviv.travel, karpaty.info.

Підготував Володимир Домбровський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!