Що потрібно знати українцям, які втікають від російської агресії до Польщі. Інструкція

11547 0
Без біометричного закордонного паспорту чи візи у закордонному паспорті старого зразка, потрібно легалізувати своє перебування протягом 15 днів.
Фото: wydarzenia.interia.pl

Фото: wydarzenia.interia.pl

Адвокатська палата у Любліні підготувала рекомендації для громадян України, які втікають від російської агресії до Польщі, і мобілізувала своїх членів для надання безкоштовної правової допомоги.

Рекомендації стосуються в’їзду та підстав перебування у Польщі до прийняття Сеймом спеціального закону про в’їзд та перебування у Польщі громадян України, що ікають від російської агресії.

Перш за все, в’їхати можна на підставі будь-якого документу (навіть внутрішнього паспорту, свідоцтва про народження) або без нього. Проте, якщо громадяни України в’їжджають до Польщі, не маючи біометричного закордонного паспорту чи візи у закордонному паспорті старого зразка, їм треба легалізувати своє перебування протягом 15 днів.

Перетин кордону не означає, що громадяни України автоматично отримують статус біженця. Більше того, адвокати поки що не радять навіть подавати заяви про отримання міжнародного захисту (статусу біженця або додаткового захисту) у Польщі.

У разі подання заяви громадянин України фактично втратить паспорт на час розгляду заяви, який може бути більше року, не зможе виїхати до інших країн-членів ЄС і не зможе легально працювати у Польщі. Тому такі заяви зараз є сенс подавати лише тим, хто не має друзів, знайомих, родичів у Польщі, і перебуває у винятково важкій ситуації, тобто, наприклад, не зможе працювати.

Реєстрація у пункті прийому (punkt recepcyjny) громадян України біля пункту пропуску не є обов’язковою, але там можна отримати корисну інформацію про подальшу дорогу, їжу та знайти адвоката/правника, який безкоштовно надасть інформацію про можливості для подальшої легалізації перебування у Польщі.

Тим громадянам України, які хочуть і можуть працювати у Польщі, а також українцям, які мають якийсь зв’язок з Польщею (родичів, друзів, хочуть вчитись), адвокати радять легалізувати своє перебування, подаючи заяву на отримання дозволу на тимчасове перебування. Такі дозволи видають на термін до трьох років, а заяву слід подати протягом 90 днів від в’їзду, якщо громадянин України в’їхав за безвізом, або протягом 15 днів, якщо громадянин України в’їхав до Польщі, не маючи біометричного закордонного паспорту чи закордонного паспорту старого зразка з дійсною візою.  

Зауважимо, що ці поради дійсні лише до моменту набрання чинності окремого закону про умови в’їзду та перебування громадян України у Польщі, згідно з яким українцям, що втікають від російської агресії, можуть бути надані відразу ширші права та можливості – легальне працевлаштування, доступ до освіти та медицини.

Дмитро Борисов

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!