Що робити, якщо в горах зустріли ведмедя

4605 0
Найчастіше у Карпатах можна зустріти ведмедів
Фото: Катерини Хорощак

Фото: Катерини Хорощак

11 грудня у світі відзначають Міжнародний день гір, що передує старту гірськолижного сезону. У Карпатах можна зустріти ведмедів, вовків та рись. Зоолог Тарас Башта розповів Tvoemisto.tv, що робити, якщо у горах ви зустріли дикого звіра.

Читайте також: З квітня у ведмежому притулку «Домажир» буде платний вхід

«Якщо ви побачили сліди, не йдіть за ведмедем, йдіть проти його руху. Якщо вийшли раптово на ведмедя, треба відступали обличчям до нього, не дивлячись йому в очі. Коли вже відійдете на безпечну відстань 150-200 метрів, можна розвертатися. Якщо ведмідь за вами йде, киньте йому шапку, куртку, він біля неї зупиниться, обнюхає. Ви за той час відійдете і коли не буде прямої видимості, можете розвертатися і давати ходу з того місця», – каже Тарас Башта.

Ведмеді впадають у зимовий сон наприкінці грудня або в січні, тож найближчий місяць їх ще можна випадково зустріти. Хоч в українських горах дикі тварини лише зрідка можуть нападати на людей, найнебезпечнішим, каже зоолог, є бура ведмедиця або малі ведмежата.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!