Що треба пам'ятати львів'янам про оформлення субсидій

6652 0
Із початком опалювального сезону оформлення субсидій стає актуальною проблемою для українських родин. Що треба знати львів’янам про призначення і надання субсидій, інформує міське управління соціального захисту.
фото: photofact.in.ua, mycity.mk.ua

фото: photofact.in.ua, mycity.mk.ua

Основна інформація

Для того, щоб отримати субсидію, слід подати лише два документи – заяви та декларації (зараз їх скорочено до 1 сторінки). Зробити це можна онлайн:  подати в електронному вигляді з цифровим підписом або надіслати на електронну скриньку і після опрацювання звернення прийти і підписати документи.

Подані заяви та декларації розглядають протягом 30 днів. Термін призначення субсидії – 12 місяців. Також передбачено її автоматичне призначення на наступний термін сім’ям, які її отримують.

Як обраховують розмір субсидії у 2016 році

Для визначення субсидії визначають середній річний дохід на одну особу в родині (суму доходів за 2015 рік ділять на 12 (кількість місяців) і на кількість членів в сім’ї) та ділять його на подвійний прожитковий мінімум (2 798 грн). До отриманої цифри застосовують базовий коефіцієнт – 15%. Є сім’ї, які сплачують і 5-6%, а є сім’ї, які сплачують 30%, залежно від доходу. Зокрема, більші частки плати враховуються для приватних підприємців, бо на їх доходи враховується три прожиткових мінімуми.

Нюанси визначення річного доходу:

- заробітна плата враховується без податку з доходу фізичних осіб;

- пенсіонери, які не працюють, подають інформацію про розмір пенсії за попередній місяць перед зверненням;

- до доходу осіб, які протягом 2015 року перебували на строковій військовій службі, включають розмір 50 % прожиткового мінімуму станом на 31 грудня.

Читайте також: Українці зможуть оплатити комуналку частинами

Як змінилися правила призначення і надання субсидій у 2016 році

Згідно з Постановою Уряду (№ 635), прийнятою у вересні, тепер вирішили:

- не враховувати до сукупного доходу при призначенні субсидії вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, сум, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди (регресні виплати), заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням трудових обов’язків;

- при призначенні субсидії у І кварталі до середньомісячного доходу враховувати дохід від земельної частки (паю), що нарахований один раз на рік у IV кварталі попереднього року, у середньомісячному розмірі на підставі довідок.

Про що слід пам’ятати

Міське управління соціального захисту наголошує, що особи, які мають право на пільгу, отримують або пільгу, або субсидію. Також якщо при заповненні декларацій є певні махінації, то отримані кошти потрібно буде відшкодувати у тому розмірі, у якому отримали субсидію.

Читайте також: В Україні змінилися правила стягнення боргу за "комуналку"

Куди звертатися, щоб оформити субсидію

Для оформлення субсидій мешканцям слід звертатись у «Єдині приймальні» районних відділів соціального захисту за місцем реєстрації. Приймальні працюють без обідньої перерви  –  у понеділок з 13.00 год. до 19:00 год.;  з вівторка по четвер  з 08:00 год. до 19:00 год.

Телефони для попереднього запису на прийом у відділ соціального захисту та «гарячих ліній» з питань житлових субсидій:

Галицький відділ:   тел.:  261-44-50  (вул. Ф. Ліста, 5)

Залізничний відділ:  тел.:  295-82-28  (вул. Виговського, 34)

Личаківський відділ:   тел.:  235-71-62 (вул. Театральна, 10)

Франківський відділ:  тел.:  237-50-81 (вул. Ген. Т.Чупринки, 85)

Сихівський відділ:  тел.:  254-64-80  (просп. Червоної Калини, 66)

Шевченківський відділ:  тел.:  252-28-40  (вул. Липинського, 11)

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!