Що впливає на збій менструального циклу. Пояснення гінекологині

3809 0
Збій менструального циклу може бути як у дорослих жінок репродуктивного віку, так і молодих дівчат.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

Стрес, схуднення, ендокринні захворювання, зокрема, порушення щитовидної залози, високий рівень пролактину – одного з гормонів, який продукується гіпофізом і необхідний для нормального розвитку молочних залоз і забезпечення лактації у жінок, а також доброякісні та злоякісні пухлини матки і яєчників є найчастішими причинами порушень менструального циклу. Будь-яка з цих ознак повинна насторожити та змусити і підлітків, і дорослих жінок звернутися до спеціаліста. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум» Тvoemisto.tv розповіла кандидатка медичних наук, акушер-гінекологиня, наукова консультантка медичної лабораторії Діла Тетяна Тутченко.

«Збій менструального циклу може бути як у дорослих жінок репродуктивного віку, так і молодих дівчат. Причини цього порушення як в одних, так в інших дуже різноманітні – це пережитий стрес, намагання схуднути, порушення щитовидної залози. Тривалі менструальні кровотечі можуть бути проявами доброякісних і навіть злоякісних пухлин матки чи яєчників у жінок репродуктивного і пізнього репродуктивного віку. Тож обстеження і з’ясування причин є обов’язковим», – каже Тетяна Тутченко.

Читайте також: Як часто львів'янки відвідують гінеколога. Опитування

За її словами, існують визначені конкретні характеристики нормального менструального циклу для дорослих жінок. Зокрема, йдеться про тривалість між менструаціями, коли від першого дня однієї менструації до першого дня наступної менструації є проміжок від 24 до 38 днів і він може коливатись в межах дев’яти днів.

Тривалість самої менструації не має перевищувати восьми днів. Тобто, будь-які відхилення у медицині називають аномальною матковою кровотечею.

Щодо об’єму менструальної кровотечі, то за словами акушер-гінекологині,  немає конкретної цифри, але якщо менструальна кровотеча призводить до поганого самопочуття жінки чи того, що вона не може виконувати свої щоденні справи і обов’язки, серед яких зустрічі, консультації, кількаразовий підйом серед ночі, це вже є приводом звернення до гінеколога. Також не є нормою, але вагомою причиною до звернення до спеціаліста та проходження обстеження є кров’янисті виділення не в час менструації.

Нагадаємо, що «Твоє місто» вперше запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Темою першого випуску стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

__________________________________________________________________________________________________

 

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!