Що з радянської гастрономічної культури залишилося у Львові дотепер

4412 0
«Совєти» нищили місцеву гастрокультуру і заміняли її своєю.
фото умовне з відкритих джерел

фото умовне з відкритих джерел

Окрошка, чайні традиції, кавказька кухня та горілка – ці чотири пункти, за словами кандидата історичних наук Романа Генега, прийшли у львівську гастрокультуру в радянський час і залишаються досі. Про це історик розповів під час розмови з Tvoemisto.tv

Він уточнив, що окрошку нам нав’язали «совєти», у радянський час почали масово завозити чай і відкривати чайні, хоча у Львові звикли пити каву, горілка з кожним роком дешевшала, за кілька років її виробництво зросло у 80 разів (для порівняння: виробництво харчових продуктів, як правило, зростало у 5 разів), а кавказька кухня – це данина Сталіну. 

Доктор історичних наук Ігор Лильо вважає, що одним із символів радянської гастрокультури були «тошнотіки».

Читайте також: Москва в середмісті Львова. Як ресторани працювали на радянську імперію 

«У нас до Першой світової майже ніхто не знав, що таке плов. Ще в радянський період «винайшли» котлету по-київськи. Ми знаємо, як де-воляй готують у світі, але за цією котлетою закріпилася саме така назва. Зокрема, у Львові ніхто раніше не пив «Советское шампанское». «Совєти» давали людям хліба і видовищ: ось тобі «тошнотік», ось «Квіти Погулянки», а краще візьми «водочкі», плоди дітей і не став питань. Вони знищили одну гастрокультуру і замінили її своєю», – прокоментував Ігор Лильо.

Нагадаємо, Tvoemisto.tv розповідало про те, як радянська гастрокультура прийшла у Львів, що «совєти» зробили з великими ресторанами, чи можна втиснути ідеологію в систему громадського харчування та як зробити ресторани частиною політики русифікації та лояльності до всього радянського (а заодно і російського). Читайте матеріал за посиланням

Юлія Кметик

_____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!