Що змінилося на ринку продажі землі з початку року

564 0
Купувати українську землю мають право лише ті компанії, учасниками яких є виключно громадяни України.
Фото: Хвиля

Фото: Хвиля

З 1 січня 2024 року стартував другий етап земельної реформи, що передбачає дозвіл на покупку земельних ділянок сільськогосподарського призначення юридичними особами. Громадяни отримали право набувати у власність до 10 тис га землі.

Ринок землі стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю могли тільки фізособи – громадяни України з обмеженням 100 га. 

Читайте також: На Львівщині відбудуться торги з продажу земельних ділянок

Згідно з законодавством, купувати українську землю мають право лише ті компанії, учасниками яких є виключно громадяни України. Також учасниками ринку землі виступають територіальні громади та держава

Щодо купівлі землі юридичними особами, на неї розповсюджується обмеження: одна компанія не може претендувати на придбання ділянки, площа якої більша за 10 тис. га. Розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни земельних ділянок сільськогосподарського призначення за цивільно-правовими угодами, планують проводити в безготівковій формі.

Продаж державних і комунальних сільськогосподарських земель, як і продаж ділянок іноземцям, залишиться під забороною. Слід зазначити, що ринок землі сільськогосподарського призначення в Україні запрацював з 1 липня 2021 року з моменту набрання чинності закону України від 31 березня 2020 року № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Загалом вартість у центральних регіонах купівля земельних ділянок стартує від 90 тис. гривень за га, у західних – від 110 тис. грн. Очікується, що цього року середня вартість може зрости у ціні на 50-75%.

Нагадаємо, на Львівщині 31 січня відбудуться земельні е-аукціони з продажу прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної форми власності.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!