Що зміниться для львів’ян з 1 серпня

22778 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у серпні чекають на львів'ян.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Нові автобусні маршрути

На початку серпня у Львові почнуть курсувати нові автобусні маршрути. Зокрема, новий маршрут №84, а також оновлений №17 забезпечать сполучення мешканців Львова і смт Рудно з лікарнею святого Пантелеймона, що на вул. Миколайчука, та лікарнею святого Миколая, що на вул. П.Орлика.  Також на початку серпня маршрут №9 розпочне курсувати до с. Муроване.

Зміна курсування потягу Львів – Рахів

У серпні регіональний поїзд №810/809 Львів – Рахів – Львів курсуватиме щоденно з 1 по 6 серпня та з 12 по 31 серпня. Квитки будуть доступні в застосунку Укрзалізниці, в чат-боті та на сайті.

Вулиці Львова знову відкриють для проїзду транспорту 

На вулиці Коновальця 9 серпня повинні відкрити рух для проїзду транспорту на ділянці від вул. Київської до вул. Грюнвальдської. Зараз там виконують роботи із приєднання до зовнішнього водопостачання і каналізації житлового будинку на вул. Коновальця, 21. 10 серпня у Львові мають відкрити рух транспорту на вул. Тарнавського, від вул. Архипенка до вул. Зеленої. 

Зміни виплати для ВПО

Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку призначення виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб. Так, для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 року буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року. Детальніше, читайте тут.

Без виплат ВПО залишаться громадяни, які:

  • перебувають закордоном сукупно більше 45 днів (виключення складають лікування, стажування, відрядження);

  • здійснили покупку транспортного засобу або нерухомості більш ніж на 100 тисяч гривень;

  • мають депозит, який перевищує 100 тисяч гривень;

  • придбали валюту більш ніж на 100 тисяч гривень;

  • знаходяться у місцях позбавлення волі;

  • мають житло у області, де не ведуться активні бойові дії та немає окупації.

Воєнний стан та мобілізація

Верховна Рада продовжила воєнний стан до 15 листопада. З серпня змінюються правила надання відстрочки щодо догляду за родичами. Раніше право на відстрочку мали громадяни, чиї дружини, один із батьків або батьків дружини (подружжя) мають інвалідність I або II групи. Тепер відстрочка надається у тому разі, якщо в сім’ї військовозобов’язаного немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

Також змінені умови бронювання військовозобов’язаних працівників. Розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, встановлено чіткі терміни розгляду державними органами звернень підприємств, установ і організацій щодо визначення їх критично важливими.

Довоєнні податки

З початком війни в Україні була скасована обов’язкова сплата ЄСВ для ФОПів 1-ї та 2-ї групи. Від 1 серпня 2023 року обов’язкові платежі повертаються.

ФОПи 3-ї групи та юридичні особи більше не зможуть сплачувати Єдиний податок у розмірі 2% від суми доходу.  ФОПи можуть самостійно обрати за якою ставкою платити податки, заяву потрібно подати до серпня. Якщо вони цього не зроблять, їх автоматично переведуть на ту податкову ставку, на якій вони перебували до війни. Якщо ФОП зареєстрований під час війни і підприємець платив ставку у 2%, його автоматично перекине до платників Єдиного податку зі ставкою у 5%. Підприємці, які працюють на прифронтових територіях та територіях можливих бойових дій сплачувати ЄСВ та Єдиний податок можуть добровільно.

Одноразові доплати пенсіонерам

У серпні ветерани війни й жертв нацистських переслідувань, ветерани російсько-української війни та члени сімей загиблих отримають одноразову доплату до Дня незалежності України. Зазвичай доплпти присвячувалися Дню перемоги та виплачувались у травні. Також грошові надбавки отримають пенсіонери з інвалідністю.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!