Що зміниться у нарахуванні субсидій у 2020 році. Деталі

27946 1
Із 1 травня зросте відсоток обов’язкового платежу за комунальні послуги з 15% до 20%.

У травні 2020 року в Україні скоригують формулу, за якою домогосподарствам нараховують субсидії. Цю формулу застосують для наступного опалювального сезону.

Читайте також: Усе нове про субсидії і що робити, якщо у вас пільга, а у платіжці – повна сума

Зокрема з 1 травня зросте відсоток обов’язкового платежу за комунальні послуги з 15% до 20%. Поки що ж, до кінця поточного опалювального сезону, сім’ї, в яких сумарний дохід перевищує два прожиткових мінімуми (4,014 грн), повинні платити за комунальні послуги 15% свого доходу. 

Якщо зараз пенсіонер з доходом у розмірі 2 тис. грн платить близько 8-9% свого доходу за комунальні послуги, то після 1 травня повинен буде платити 10%. Домогосподарства з великим доходом зобов'язані будуть направляти не 15%, а 20% від загального доходу на комунальні послуги.

Під час оформлення субсидії споживач повинен подати два документи – заяву та декларацію, в якій зазначає інформацію про всіх членів сім'ї, що старші 14 років. Органи соціального захисту перевірять цю інформацію і або надати субсидію, або відмовити.

Якщо під час перевірки з’ясують, що споживач обдурив соцзахист і вказав неправильну інформацію, то всі кошти, отримані як субсидію, доведеться повернути. 

Читайте також: Уряд запустив законопроєкт про скасування трудових книжок. Що зміниться

Якщо виник борг за оплату житлово-комунальних послуг на суму понад 340 грн, виплата соцдопомоги припиняється. Виплати відновлять тільки якщо борг погасять або споживач підпише договір з постачальником послуг на реструктуризацію заборгованості. Але в наступному опалювальному сезоні боржник буде отримувати субсидію на рахунок в Ощадбанку, звідки гроші автоматично списуватимуть на користь постачальника. Залишок на рахунку споживач зможе отримати тільки в кінці опалювального сезону.

Додамо, що з 1 січня можна у будь-який зручний час оформити монетизацію субсидій, подавши заяву довільної форми в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення. Раніше подати заяву можна було тільки до 15 жовтня.


Читайте також:
9 Січня, 2020 09:52
666 ... руки тому іксперду повідривати і в с.раку вставити , хто отаке на вашій редакційній "клаві" накропав і на шпальти виклав ... про голову не кажу , бо замість неї(голови) в нього конкретна ду..а ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!