Що зміниться в Україні з 1 березня. Пояснення

10078 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни з 1 березня 2023 чекають на українців.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Головним нововведенням в Україні з 1 березня 2023 року є індексація пенсій, яка охопить практично всі категорії громадян. Крім того, нововведення чекають на військовослужбовців та українських біженців у Польщі.

Індексація пенсій

Із 1 березня в Україні відбудеться індексація пенсій для мільйонів українців. Розмір індексації становитиме майже 20%. Вона торкнеться громадян, які отримують мінімальну пенсію (йдеться про близько 4 млн людей). У попередні роки ця категорія пенсіонерів зазвичай не підпадала під індексацію, перерахунок виплат для них проводили в інші періоди. Громадяни із достатнім страховим стажем (35 років для чоловіків, 30 років для жінок), які отримують пенсію, вищу за мінімальну, можуть у середньому отримати 750 грн доплати. Військові пенсіонери у середньому отримають 1,4 тис. грн доплати, а люди з інвалідністю, які є ліквідатором аварії на ЧАЕС, – 1,5 тис. грн.

Згідно з постановою Кабміну № 168, з 1 березня 2023 року:

  • непрацюючим пенсіонерам у віці від 65 років з достатнім страховим стажем (не менше ніж 35 років для чоловіків і 30 років для жінок), пенсія яких не досягає 3 120 грн, встановлюється щомісячна доплата в сумі, якої не вистачає до цього розміру;

  • доплату отримають і пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, зі страховим стажем не менше ніж 25 років у чоловіків і 20 років у жінок, пенсія яких не досягає 3 120 грн;

  • громадяни у віці 70-80 років, страховий стаж яких становить 35/30 років для чоловіків/жінок, отримають щомісячну доплату, якщо їх пенсія не досягає 3 000 грн;

  • доплата надається і громадянам, яким не виповнилося 70 років (зі страховим стажем не менше ніж 35/30 років для чоловіків/жінок), пенсія яких не досягає 2 760 грн.

Мінімальну пенсійну виплату у розмірі від 2 100 грн (для непрацюючих пенсіонерів із малим страховим стажем) планують підвищити до 2 520 грн. Якщо розмір збільшення не досягає 100 грн, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає.

Крім того, з 1 березня щомісячна компенсаційна виплата громадянам, у яких розмір пенсій не досягає розміру середньої зарплати, становитиме:

  • віком від 80 років – у розмірі до 570 грн;

  • віком від 75 до 80 років – у розмірі до 456 грн;

  • віком від 70 до 75 років – у розмірі до 300 грн.

У Кабінеті міністрів обіцяють покрити індексацією майже всі категорії громадян, зокрема й працюючих пенсіонерів, які мають повний страховий стаж.

Додаткові виплати військовим за новими правилами

У березні виплати військовослужбовцям почнуть нараховувати за новими правилами. Йдеться про додаткову грошову винагороду в розмірі 100 тис. грн та 30 тис. грн. Новий порядок виплати додаткової винагороди військовослужбовцям запровадили з 1 лютого 2023 року. Однак нововведення військові відчують саме в березні.

Згідно з новими правилами:

  • Винагороду в розмірі 100 тис. грн на місяць продовжать отримувати військові, задіяні у виконанні завдань на “нулі” (безпосередньо на лінії зіткнення). Виплату нараховуватимуть пропорційно часу виконання завдань. Це стосується військовослужбовців Збройних сил України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, ГУР Міноборони України, Нацгвардії, Державної прикордонної служби тощо.

  • Крім того, 100 тис. грн будуть платити за конкретний період виконання бойових завдань: військовослужбовцям ракетних військ і артилерії, льотчикам (за той час, протягом якого вони виконували польоти в районах бойових дій), морякам, військовим медикам, зенітно-ракетним військам і протиповітряним військам, які виконують завдання в районі бойових дій.

  • 50 тис. грн будуть отримувати ті військові, які виконують бойове завдання у складі військового органу управління. Які військовослужбовці матимуть право отримувати таку доплату, буде затверджувати головнокомандувач ЗСУ та Генеральний штаб ЗСУ.

  • Додаткову винагороду в розмірі 30 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойові завдання не на “нулі”, але в районах бойових дій.

Найсуттєвіша зміна – це скасування 30 тис. грн винагороди для військових, які проходять службу у військових частинах та підрозділах поза межами районів ведення бойових дій (в навчальних центрах, тилових базах тощо), строковиків, курсантів, офіцерів управлінь та штабів.

Нові правила для українців у Польщі

З 1 березня буде запроваджено оплату за проживання для українських біженців, які знаходяться в місцях колективного проживання понад 120 днів. Українці повинні будуть покривати 50% видатків, але не більше ніж 40 злотих на людину за добу. А вже з травня цього року, громадяни України, термін перебування яких перевищить 180 днів, повинні будуть сплачувати 75% видатків, але не більше ніж 60 злотих за добу. Але є й винятки. Від сплати за колективне житло звільняються: особи з інвалідністю; пенсіонери; вагітні жінки; особи, які виховують дітей віком до одного року або трьох і більше дітей.

Ще одне нововведення для українських біженців в Польщі  автоматичне позбавлення PESEL UKR і соціальної допомоги, якщо українець виїжджає за межі Польщі більше, ніж на 30 днів. Утім, статус PESEL UKR і виплату соцдопомоги можна буде відновити, якщо людина знову буде змушена шукати притулок від війни в Польщі. 

Перехід на літній час

Щороку в Україні відбувається перехід із зимового на літній час в останні вихідні березня. Годинники переводять на одну годину вперед. У 2023 році перехід на літній час відбудеться 26 березня о 03:00 за київським часом. Перехід на зимовий і літній час відбувається згідно з постановою Кабміну від 1996 року № 509. Щороку в останню неділю березня о 3:00 годинникову стрілку переводять на 1 годину вперед, а в останню неділю жовтня о 4:00 – на 1 годину назад.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!