Що знають про кожного з нас мобільні оператори

6362 0
Як інформація про абонентів, якою володіють телекомунікаційні компанії, може допомогти бізнесу та суспільству, розповідає заступник генерального директора Vodafone Україна у Західному регіоні Костянтин Воробйов.

Під час бізнес-сніданку «Інновації, які змінюють світ», організованого юридичною компанією «Ейч.Ді.Партнерз» у межах 24-го Форуму видавців (модератор події та куратор напрямку бізнес та Non-fiction літератури під час Форуму Видавців – керуючий партнер HD Partners Володимир Глащенков),  Костянтин Воробйов розповів про те, як телекомунікаційні оператори можуть використовувати величезні масиви даних про своїх абонентів. Tvoemisto.tv записало найважливіше з його виступу.

Мобільний зв’язок з’явився у 1973 році, СМС – у 1992-му, смартфон – у двотисячних. Зараз big data стає невід’ємною частиною нашого життя. Big data (великі обсяги даних) – як нафта для телеком-оператора. Аналізуючи їх, можна зрозуміти, чого хоче клієнт і який продукт йому потрібен. Для нас важливо, щоб наші знання про абонентів приносили їм користь. Лише в Україні Vodafone обслуговує майже 20 мільйонів абонентів, і до кожного з них потрібен свій підхід.

Як з’являється big data? Коли ми, наприклад, слухаємо музику, користуємося онлайн-магазинами, використовуємо додатки в телефоні або завантажуємодані. Зрозуміло, що більшість із нас користується соціальними мережами, заходить на сайти, щоб подивитись новини або фільми. Інформація про відвідування сайтів зберігається у телеком-оператора.

У мережі оператора мобільного зв’язку проходить більше, ніж 300000 Гігабайт даних щодня. Це 5440 64-гігабайтних флешок, 97 тисяч годин відео на You Tube, 594 мільйони годин телефонних розмов та 365 мільярдів лайків. Величезний об’єм інформації!

Виникає питання: що з нею робити? Коли ми отримуємо інформацію, її потрібно структурувати. 

Костянтин Воробйов

Наприклад, є двоє університетських друзів. Вони можуть використовувати однаковий обсяг трафіку – півтора Гігабайта щомісяця. Але один любить подорожувати, слухати музику, дивитись новини, а ще він має родину та маленьку дитину. А його одногрупниця проводить час у соціальних мережах, користується хмарними сервісами, дивиться телебачення через ОТТ-канали й купує одяг в інтернеті. Такі інтереси – це різні цільові аудиторії. Якщо думати, що цікавого їм запропонувати, потрібно думати окремо про хлопця і окремо про дівчину.

Кому це цікаво? Ось ми вже зробили вибірку з масиву даних і знаємо приблизний профіль кожного користувача. Інформація про абонентів може бути корисною для крамниць, аптек, великих супермаркетів, мобільних операторів, банків, рекламних агентств тощо.

В Україні діє закон про захист персональних даних. Ми ж зараз говоримо про масиви інформації та можливість використовувати лише профіль абонента, без його ідентифікації. 

 Щоб створювати рекламу і продавати продукт, треба дуже добре розуміти цільову аудиторію. Треба знати, хто цей продукт купить і де саме його можна продати. Наприклад, білборд із автомобілем Bentley на Сихові. Чи потрібен він там? Чи є там цільова аудиторія? Потрібно знати, чого найчастіше перебують люди, здатні купити таку машину.

Читайте також: Як я використовую штучний інтелект для свого бізнесу

Також за допомогою великих даних можна визначити, яким маршрутом повинен рухатись транспорт і яка його кількість має бути. Ми можемо дізнатись активність містян уночі, знати, де збирається найбільше людей, і тоді міська влада може змінювати чи додавати рейси нічних маршрутів.

У порівнянні із соціальними мережами -оператори мобільного зв’язку мають велику перевагу: ми знаємо, як люди рухаються. Знаємо, який потік людей збирається в певному місці в певний час. Тому ми можемо підказати, де найкраще відкривати крамниці. Наприклад, як визначити, де відкрити парфумерну крамничку? Спочатку визначимо, де й о котрій найчастіше збирається масив людей. Потім визначимо, скільки жінок у цьому масиві, дізнаємось їхній вік. Так ми будемо знати, де найчастіше перебуває наша цільова аудиторія.

Проте ми не можемо сказати  точно, чи купить ця конкретна жінка парфуми: вона не знайома нам, ми можемо лише припустити, що цей продукт може їй сподобатись.

Big data – це величезна кількість інформації. Ми навіть не можемо її уявити. Наше завдання – вчитися правильно структурувати її,  аналізувати і використовувати цю інформацію з користю для бізнесу та суспільства. 

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!