Школи і садочки у Львові працюватимуть, але за певних умов. Роз'яснення

2191 0
Станом на 22 вересня, 53% провакциновано вчителів середніх навчальних закладів, 30% працівників у садочках і 45% у позашкільних закладах. До кінця тижня у мерії очікують отримати більший відсоток вакцинованих освітян.
Фото: nus.org.ua

Фото: nus.org.ua

Завтра, 23 вересня, школи і садочки у Львові продовжать працювати. У тих освітніх закладах, де кількість вакцинованих працівників менша за 80%, вчителі, вихователі та педагоги мають принести або довідку про те, що вони перехворіли на Covid-19 за останні пів року, або негативний ПЛР-тест, або ж довідку від лікаря про протипокази до вакцинації. Про це сьогодні на брифінгу повідомили заступник міського голови Андрій Москаленко та керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

Читайте також: Ляшко оголосив про введення обов'язкової вакцинації для освітян 

Якщо працівник не показує такої довідки, ПЛР-тесту і не має сертифікату про вакцинацію, його не допускають до роботи. Натомість керівники цих освітніх закладів мають організувати навчальний процес без них.

«Садочки, школи, де немає 80% вакцинації, мали б припинити діяльність, але ми прийняли рішення прописати вимоги, за яких вони зможуть продовжити працювати. Є завдання для керівників шкіл від завтра організувати процес, щоб діти могли навчатися, а працівники приступити до роботи, якщо є сертифікат про вакцинацію, негативний ПЛР-тест, довідка, що перехворіли чи довідка про протипокази до щеплення», – повідомив Андрій Москаленко.

Також у 12 школах вирішили відкрити центри вакцинації, аби вчителям не доводилося очікувати у чергах і витрачати свій час. Тут вакцинуватимуть педагогів, вчителів, працників освітніх закладів та дошкільних НЗ. Дітей наразі не вакцинують.

За словами Зоряни Довганик, якщо раніше більше хворіли педагогічні працівники, то станом на сьогодні хворіють більше діти. Сьогодні 80 дітей і 50 вчителів мають підтверджений Covid-19.

Читайте також: У 12 школах Львова працюватимуть пункти вакцинації

Вчителі змушені будуть здавати ПЛР-тести за власний кошт, але у міськраді закликають педагогів скористатися безкоштовною вакцинацією.

Зоряна Довганик каже, що станом на 22 вересня, провакциновано 53% вчителів середніх навчальних закладів, 30% працівників у садочках і 45% у позашкільних закладах. До кінця тижня у мерії очікують отримати більший відсоток вакцинованих освітян.

Якщо говорити про заохочення для освітян у плані вакцинації, до прикладу, преміювання тощо, то Зоряна Довганик наголосила лише, що для працівників освіти створили спеціальні місця, де вони можуть провакцинуватися, щоб їм було зручно і комфортно.

Читайте також: Вакцинація на Львівщині «просіла» після закінчення запасів Moderna

Водночас, за словами Андрія Москаленка, у сфері послуг, де ще немає 80% вакцинованих, також будуть діяти обмеження між столиками і 4 людини за столом. Утім, каже заступник міського голови, серед бізнесу є високий рівень вакцинації і невдовзі такі заклади будуть ознаковані відповідними наліпками, що тут вакциновані понад 80%.

У кожному закладі освіти мають визначити особу, яка надаватиме дані про вакцинованих педагогів, а також про працівників, які матимуть необхідні довідки, ця людина і нестиме персональну відповідальність за правдивість цих даних.

Також додамо, що у МОЗ сьогодні уточнили, що початкову школу та дитсадки не закриватимуть за будь-якого рівня карантину. Для цього вже внесли відповідні зміни в постанову уряду № 1236.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!