Шмигаль і не виплати медикам надбавки та смерті від Covid-19 на Львівщині. Головне за ніч і минулу добу

3804 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Діло

Фото: Діло

У Львові послабили карантин. Із 11 травня у Львові почали послаблювати карантин, зокрема тепер можна відвідувати парки, сквери та ліси, а також відкривають деякі заклади. Зокрема, дозволена торгівля непродовольчими товарами, робота літніх майданчиків, музеїв просто неба, надання фінансових послуг, тренування спортсменів, торгівля квітами, робота працівників ЗМІ, діяльність адвокатів та нотаріусів.

Не відкривають поки що візові центри, салони краси, перукарні та манікюрні салони, а також магазини одягу і взуття. Нині на позачерговому засіданні міської комісії з питань ТЕБ і НС це питання ще раз розглянуть.

Читайте також: Нижче історичного бюджету. Медицина Львівщини недофінансована на 800 млн грн

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу кількість хворих на Covid-19 зросла на 45 пацієнтів. Разом 798. Вилікувалося – 157 осіб, померло 22 осіб.

На Львівщині учора стало офіційно відомо одразу про дві смерті від коронавірусу. Перша – 85-річний чоловік із Давидова, який лікувався удома. Коли стан погіршився, його госпіталізували із пневмонією у реанімацію Львівського обласного госпіталю. У чоловіка були супутні захворювання – дихальна та серцева недостатності та кардіосклероз.

Помер також чоловік, який у лікарню поступив у важкому стані – мав окрім інсульту, супутню серцеву патологію. У нього піднялася температура, йому провели рентген легень, виявили двобічну пневмонію. Експрес-тест був від’ємний, однак, забрали матеріали для ПЛР-аналізу. Коронавірус підтвердили 8 травня.

В Україні за добу кількість нових хворих на коронавірус зросла на 416 осіб. Загальна кількість 15 648 пацієнтів. Зберігається позитивне співвідношення тих, хто одужав – 3 288, над померлими від Covid-19 – 408 особи. Антилідери незмінні: Чернівецька область (2 324), місто Київ (1 871 – 66 випадків за добу), Івано-Франківська (1 126), Тернопільська (1 018) області.

Читайте також: Коли пенсіонерам ще очікувати на підвищення пенсій в цьому році

У Чернівецькій області через складну епідеміологічну ситуацію місцева влада вимушена зберегти в силі жорсткі карантинні обмеження. Дозволено тільки відновити роботу кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування лише в режимі доставки або на виніс, адвокатів, нотаріусів, аудиторів, психологів, музеїв.

Шмигаль знову шукатиме рішення. Прем’єр Шмигаль знайшов причину, чому медикам, які працюють з хворими на Covid-19, в регіонах не змогли виплатити надбавки за березень. Під час селекторної наради з президентом Зеленським Шмигаль пояснив, що гроші були спрямовані в регіони, однак місцева влада керувалася не цьогорічною постановою Кабміну, а документом Мінсоцполітики від 2003 року. Тому їх виплатити не вдалося.

Цього тижня уряд знову шукатиме рішення для того, щоб ці кошти були видані медикам.

До слова, 300% окладу медпрацівникам, які лікували хворих на Covid-19, за березень у повному обсязі виплатили лише у Полтавській області.

Польща, Італія та українські заробітчани. Польський підприємець та голова Асоціації переробників фруктів та овочів Анджей Гайовнічек зазначив, що поляки не зможуть замінити заробітчан з України. «Це все ілюзія»,– підкреслив польський працедавець. За його словами, попри кризу, бажаючих працевлаштуватися серед поляків не спостерігається. 

Читайте також: Три музеї Львова запрацювали у нових умовах. Фото

В Італії хочуть легалізувати сотні тисяч нелегальних мігрантів (серед них є і українці) на тлі пандемії коронавірусу, однак в останній момент популістський «Рух п’яти зірок» заблокував досягнуту угоду. Згідно з планом, нелегальним мігрантам хочуть надати шестимісячний дозвіл на проживання на період пошуку роботи. Якщо їм вдасться укласти трудовий договір, дозвіл на проживання продовжуватиметься на термін дії договору. 

Британія – Литва і Польща – РФ. Загальна кількість померлих у зв’язку з коронавірусом у Британії досягла 32 065 осіб. Також було зареєстровано 3 877 нових інфікованих людей – загальна кількість склала 223 060. Разом з тим з середи в країні має початися послаблення карантину. Людям дозволять виходити на вулицю без обмежень у часі – для фізичних тренувань, відпочинку у парках та спортивних ігор. Працівники, які за характером роботи не можуть працювати з дому, зможуть повернутися на роботу.

Читайте також: У Львові цього тижня дощитиме

Литва і Польща з 11 травня відкрили кордони для працівників, підприємців та студентів. При в’їзді в країни слід показати прикордонникам документ, що підтверджує мету поїздки – документ щодо місця праці, бізнес-посвідчення, документ компанії, довідку з вузу тощо. А прикордонники вирішують впустити чи ні людину.

За останню добу в Росії виявили 11,6 тисяч нових інфікованих коронавірусом, загальне число заражених збільшилася до 221 тисячі осіб, через що країна увійшла в трійку «лідерів», поступившись США (1,3 млн випадків) та Іспанії – 224,3 тисячі заражених Covid-19. Разом з тим, з 12 травня у РФ повинна відновитися робота промислових підприємств, країна також переходить до поетапного виходу з режиму карантинних обмежень.

Життя триває. Світ потроху скасовує карантинні обмеження, в українському уряді знову бардак, українських заробітчан чекають в Польщі, а Львівщина повертається до свого звиклого клімату – дощі. Гарного дня, Вам!

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!