Швейцарія пропонує біженцям з України спецстатус, який ще нікому не надавали

17493 0
Уряд пішов на додатковий крок, який не передбачений автоматично, та дозволив особам з цим статусом вільно подорожувати у межах Шенгенської зони.

Швейцарія заявила про те, що готова надавати українцям, які виїжджають з країни через війну, спеціальний статус «S». Його раніше не надавали нікому. Про це пише «Європейська правда» з посиланням на SwissInfo.

Статус S, напрацювали у середині 90-х років, під час воєн на Балканах. Механізм мав спростити бюрократичні процедури задля швидкого прийому біженців. Але коли його схвалили, у червні 1999 року, то війни на території колишньої Югославії вже закінчилися, тож його досі жодного разу не задіювали на практиці.

Читайте також: У Львові виділили ділянки під будівництво житла для переселенців

Статус «S» може поширюватися на українців та членів родин, а також громадян третіх країн, які до початку повномасштабної війни мали постійну посвідку на проживання в Україні та не можуть безпечно повернутись у власну країну.

Статус «S» не може надаватися особам, які вже отримали захист у якійсь країні ЄС. 

Цей статус надає право проживання у Швейцарії протягом одного року, з можливістю продовження доти, доки триватиме війна. Його надання дає можливість одразу шукати роботу, а дітям - йти до школи. Також планується фінансова підтримка у розмірі до 1600 доларів на місяць на одну людину. Через п’ять років ті, хто все ж не зможуть повернутися у рідну країну, можуть отримати постійний дозвіл на проживання. 

Читайте також: У США планують полегшити в'їзд для українських біженців

Уряд пішов на додатковий крок, який не передбачений автоматично, та дозволив особам з цим статусом вільно подорожувати у межах Шенгенської зони.

Нагадаємо, щоб отримати легалізований прихисток у країнах ЄС, українці повинні мати статус особи, якій надали тимчасовий захист, або статус шукача притулку, тобто біженця Євросоюзу. Відмінності між обома правовими статусами читайте тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!