Січень 2023 року став найтеплішим за всю історію спостережень

521 0
Раніше найтеплішим вважався січень 2020 року.
Фото уиовне/NV

Фото уиовне/NV

Фахівці Служби зі змін клімату Copernicus (C3S) Європейського Союзу заявили, що січень був найтеплішим за всю історію спостережень (з 1950 року). Січень 2024 року побив рекорд, який зафіксували у січні 2020 року. Про це повідомило Reuters.

Як йдеться у повідомленні, кліматичні зміни та погодний феномен Ель-Ніньо, який нагріває поверхневі води у східній частині Тихого океану, спричинили підвищення температури. Кожен місяць, починаючи з червня 2023 року, був найтеплішим у світі, якщо порівнювати показники тих самих місяців попередніх років. 

Читайте також: Цьогоріч літо стало найспекотнішим за всю історію спостережень

«Це не лише найтепліший січень за всю історію спостережень, але ми також щойно пережили рік, коли температура перевищила доіндустріальний референтний період більше, ніж на 1,5°C», – зазначила заступниця директора Служби зі змін клімату Copernicus (C3S) Європейського Союзу Саманта Берджесс.

Також вона додала, що єдиним способом зупинити підвищення температури є скорочення кількості викидів парникових газів в атмосферу. Однак деякі кліматологи заявляють, що цього вже не реально досягти. Вони закликають уряди діяти більш рішуче, щоб скоротити викиди вуглецю. Важливо не зволікати, бо це призведе до аномальної спеки, посухи та підвищення рівня моря. У результаті цього можуть загинути багато людей та цілі екосистеми.

Нагадаємо, за увесь період спостережень найхолодніша ніч на Львівщині була 10 лютого 1956 року – -29,5° вночі. У той час як найтепліший день був 25 лютого 1990 року – 17,7°.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!