Що відомо про унікальну пам'ятку архітектури, за яку Львів судиться з родиною Козловських

14249 0
У Львові більше немає таких будинків, де на фасаді були б сфінкси та інші міфологічні істоти.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

У Львові реставрують пам’ятку архітектури, що на вулиці Січових Стрільців, 2. Попри приписи і судові заборони, там досі триває ремонт. Надбудову, яка виступає за межі даху, мали опустити, проте досі цього не зробили. До того ж, за словами першого заступника міського голови Андрія Москаленка, масштабні роботи, які з літа 2020 року тривають у дворику пам’ятки архітектури, загрожують будівлі. Управління охорони історичного середовища ЛМР ще минулого року скеровувало черговий позов до суду про відновлення пам’ятки. 

У березні цього року головний архітектор Львова Антон Коломєйцев у коментарі Tvoemisto.tv казав, що наразі у міста немає повноважень, які можуть вплинути на рішення забудовника розібрати надбудову. Водночас керівник відділу містобудівної документації ЛОВА Василь Петрик у коментарі Тvoemisto.tv  зазначив, що це не так, адже управління охорони історичного середовища ЛМР має усі повноваження щодо забезпечення збереження пам’яток і застосування приписів щодо припинення там будівництва. До того ж, не лише повноваження, а й прямий обов’язок. Також є обласний орган охорони культурної спадщини, який погоджує охоронні договори і погоджує та надає дозволи на роботи на пам’ятках історичного значення. Але для цього управління охорони історичного середовища ЛМР мусить звернутися до ЛОДА.

Tvoemisto.tv звернулося до Львівської міської ради з питанням про те, чи зверталися вони до ЛОВА щодо цієї історичної пам’ятки, але відповіді так і не отримало.

Будинок на вул. Січових Стрільців,2 до реконструкції

Історія будинку

Будинок на вулиці Січових Стрільців, 2 – найстаріша на вулиці чотириповерхова наріжна кам'яниця, збудована у 1846 – 1847 роках в стилі раннього класицизму, а саме стилю ампір для графа Каєтана Карницького, розповідає Тvoemisto.tv екскурсоводка Тетяна Казанцева. 

Будинок прикрашено рельєфами грифонів, орлів, скульптурними картинами «Амур на спині сфінкса», «Лисиця бореться зі змією» та аттику, який утворюють два леви, що тримають картуш з рельєфним зображенням Святого Архістратига Михаїла, ймовірно, авторства каменяра Франца Щудловського, який навчався у майстерні Антона Шімзера. Майстерня Щудловського містилася у кам'яниці при сусідній вул. Різницькій (нині – вулиця Наливайка).

В центрі зображення будинок на розі вулиць Горького (В. Гнатюка) та 17 вересня (тепер Січових Стрільців)

Ампір застосовувався в архітектурі Французької імперії. У Львові більше немає таких будинків, де на фасаді були б сфінкси та інші міфологічні істоти. Великий чотириповерховий будинок декорований рельєфами та скульптурною групою «Святий Михаїл» на аттику. Вони виконані на високому фаховому рівні, простежується робота видатних скульпторів.

Усередині була, за словами Тетяни Казанцевої, фантастична сходова клітка. Без залізобетону, на потужних колонах, повітряна. На її думку, в той час було дуже важко таке запроектувати. Це вказує на велику інженерну майстерність. 

«Він входить у ТОП-3 львівських будинків початку ХІХ ст. за своєю красою і конструктивним вирішенням. Дуже страшно, що може лишитися від інтер’єру цього розкішного будинку після реконструкції», – зазначила Тетяна Казанцева.

Вулиця Гнатюка

За даними державного реєстру речових прав на нерухоме майно, з 28 грудня 2021 року власниками будинку на вулиці Січових Стрільців, 2 є Козловська Юліана Григорівна та Козловський Святослав Григорович.

Нагадаємо, що що у вересні 2019 року депутати ЛМР землю на Січових Стрільців, 2 віддали ОСББ «Свободи 11», керівником якого раніше був львівський депутат і бізнесмен Григорій Козловський. Ділянка під будівлею площею 0,1382 га з 28 грудня 2021 року належить доньці Григорія Козловського Юліані. Нині ж за адресою Січових Стрільців, 2 зареєстроване ТзОВ «Еліт Нерухомість». Серед засновників вказані Григорій Козловський, його батько Петро Козловський, а також Євген Лобов. У липні 2020 управління охорони історичного середовища ЛМР дало припис фірмі ТзОВ «Еліт Нерухомість» про зупинення робіт у пам'ятці архітектури на вул. Січових Стрільців, 2. На той час робили вибірку ґрунту. Такий припис компанія оскаржила в судових інстанціях. 

Наталія Вареник

Фото з Центру міської історії

 

_____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!