Сім'я ексголови Львівської облради володіє численною нерухомістю, яку «подарували батьки»

3186 0
Йдеться про Олександра Ганущина – чинного депутата та військовослужбовця.
фото з відкритих джерел/ олександр ганущин

фото з відкритих джерел/ олександр ганущин

45-річний Олександр Ганущин – ексголова Львівської обласної ради, чинний депутат та військовослужбовець. Він практично усе своє свідоме життя провів у політиці і на державній службі. Почавши у 25 помічником нардепа, він уже за три роки вперше був обраний депутатом Львівської облради, а у 37 очолив її. Він ніколи не займався бізнесом, декларував скромний стиль життя, проте як політик вміло користувався усіма можливостями самопіару. Розслідування про нього опублікувало Ngl.media

Якщо вірити документам, у власності Олександра Ганущина є лише стара батьківська хата з маленькою ділянкою у закарпатському Рахові, успадкована ним у березні 2021 року.

Натомість його дружина є власницею чисельної нерухомості, отриманої у подарунок від своїх батьків. У розмові з NGL.media Ганущин відкинув припущення про його причетність до появи цього майна. «У мене шлюбний контракт з дружиною. Пункт номер один цього контракту – моя дружина та її батьки, яких я дуже люблю, це абсолютно фінансово самостійні люди і не потребують ніякої моєї допомоги».

Оцінити реальні фінансові доходи ексголови Львівської облради за відкритими джерелами сьогодні неможливо – його свіжі декларації приховані через статус військовослужбовця. Остання описана в медіа його декларація за 2020 рік. Згідно з нею, чотири роки тому його річний дохід склав 635,3 тис. грн – це була зарплата голови Львівської обласної ради. У тому ж році його дружина Соломія Ганущин задекларувала лише 21,3 тис. грн доходу за рік.

Уже багато років сім’я Ганущиних живе у будинку площею 367,7 м2 в селищі Брюховичі біля Львова. Цей будинок разом з ділянкою офіційно належить Соломії Ганущин та її дітям. Коли свого часу цим будинком зацікавилися журналісти, Олександр Ганущин стверджував, що це «подарунок батьків». Щоправда, він ніколи не пояснював чиї це батьки і чи можуть вони дозволити собі такий подарунок. Опитані журналістами ріелтори станом на 2012 рік оцінювали цей будинок у 2 млн грн.

Власне подарунки – це єдине пояснення, яким Ганущин може пояснити наявність численної нерухомості. Наприклад, окрім будинку у Брюховичах, Соломія Ганущин володіє також трьома розташованими поруч квартирами у львівському ЖК «Велика Британія». Офіційно ці квартири їй подарував батько – Нестор Томинець. При цьому сам він навіть не приїхав до Львова, щоб оформити подарунок у нотаріуса – за довіреністю від його імені угоди підписував сам Олександр Ганущин.

Читайте також: Понад 16 млн грн доходів та майже 4 млн активів. Декларація міського голови Львова Андрія Садового

76-річний Нестор Томинець свого часу був директором музичної школи у селищі Бориня. Пізніше він, за словами його дружини, «17 років був на заробітках у Португалії». Вона відмовилась говорити, чим він там займався і скільки заробляв. Не зміг це пояснити і Олександр Ганущин, який лише сказав NGL.media, що його тесть «був добрим музикантом і ще чимось займався в Португалії». Зараз Нестор Томинець живе окремо від дружини і у сусідньому селі Заріччя в хатині житловою площею 17,5 м2.

Олександр Ганущин розповів NGL.media, що квартири у ЖК «Велика Британія» тесть купив саме за його порадою, щоб інвестувати зароблене у Португалії, і ще на етапі будівництва – у 2012 році. Попри те, що цей ЖК був зданий в експлуатацію лише у 2019 році.

Завдяки деталізованому витягу з реєстру нерухомого майна NGL.media з’ясували, що Нестор Томинець не інвестував свої гроші у ці квартири, а отримав їх у подарунок 31 грудня 2020 року від 67-річної львів’янки Дарії Чайковської. Журналісти не змогли поговорити з нею; відомо лише, що до виходу на пенсію вона працювала на заводі «Електрон».

Сьогодні вартість квартир у ЖК «Велика Британія» стартує від 50 тис. грн/м2. Натомість подаровані доньці три квартири загальною площею 135 м2 Нестор Томинець оцінив і у 552 тис. грн. Одне паркомісце у цьому будинку, яке нещодавно уже самостійно придбала Соломія Ганущин, обійшлося їй у 150 тис. грн.

Ще одна значно більша квартира площею 120 м2 в іншому львівському ЖК «5th Avenue» належить її матері Надії Томинець, яка працює сільською лікаркою. Отримала вона її у спадщину зовсім недавно – в кінці минулого року, після смерті уже своєї 90-річної матері Софії Яртим, яка все життя прожила у маленькому селі Ропавське біля Борині. За два роки до смерті вона нібито вклала 1,9 млн грн у цей житловий комплекс. Сьогодні ринкова вартість цієї квартири зросла до 4,9 млн грн і .

Втім, навряд чи 72-річна сільська лікарка зможе вповні скористатися цією спадщиною, хоч Олександр Ганущин і називає її «мамою».

Зокрема, лише за минулі два роки мати дружини Ганущина стала власницею семи ділянок у Карпатах загальною площею 8,3 га – в тому числі їй належить майже п’ять гектарів землі в околицях фортеці Тустань, давньоруської пам’ятки, навколо якої активно розвивається туристичний бізнес

Нагадаємо, керівник першого Львівського територіального медоб’єднання Олег Самчук подав свою декларацію за 2023 рік. Tvoemisto.tv переглянуло, які доходи він отримав та яку нову власність набув за підзвітний рік. Детальніше тут

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!