Київ

Скандал на 1,5 мільрди. Дарницька ТЕЦ відповіла на закиди «Київтеплоенерго» взаємними звинуваченнями

1433 0
Комунальне підприємство звинувачує ТОВ «Євро-Реконструкція» (Дарницька ТЕЦ) в несплаті за користування муніципальними тепловими мережами. Приватний теплопостачальник відповів на звинувачення і вимагає від КП «Київтеплоенерго» оплатити вартість втраченої теплової енергії при її транспортуванні.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

«Євро-Реконструкція» (Дарницька ТЕЦ) відповіла на заяву «Київтеплоенерго» про борг у розмірі 1,5 млрд гривень за користування мережами, яку напередодні поширили комунальники. У приватній теплопостачальній компанії відповіли на закиди та називають заяви КП «Київтеплоенерго» неправдивими. Відповідну заяву компанія поширила в своїх соцмережах. 

«Київтеплоенерго» звинуватило приватну компанію-теплопостачальника ТОВ «Євро-Реконструкція» у заборгуванні перед ними 1,5 млрд гривень за користування мережами. Зазначається, що впродовж останніх трьох років - З жовтня 2020 року по січень 2023 року ТОВ «Євро-Реконструкція» не оплачувала користування муніципальними тепловими мережами. «Київтеплоенерго» направило відкрите звернення до Регулятора та правоохоронних органів з проханням терміново врегулювати ситуацію.

Справа про стягнення заборгованості у черговий раз розглядається у Верховному Суді. Порушена ще наприкінці 2020 року судова справа про стягнення заборгованості з ТОВ «Євро-Реконструкція» досі лишається невирішеною. З формальних причин Верховний Суд не зміг поставити крапку у господарській справі. Натомість скасував усі попередні рішення судів нижчої інстанції, аргументуючи це формальними недоліками під час попередніх розглядів справи, аргументовували комунальники.

«Євро-Реконструкція» називає такі заяви неправдими: «ТОВ «Євро-Реконструкція» занепокоєно неправдивими заявами КП «Київтеплоенерго», які можуть свідчити про небажання виконувати його власні зобовʼязання та спробу тиснути на суд при ухваленні рішення», – йдеться у повідомленні компанії.

Судова тяганина, на думку компанії, триває через комунальників, які нібито затягують процес спеціально. При цьому компанія суму боргу не визнає.

«У питанні взаємовідносин між підприємствами вже неодноразово були постановленні рішення в господарських спорах. Незважаючи на те, що ТОВ «Євро-Реконструкція» погоджувалося з рішеннями суду КП «Київтеплоенерго» знову і знову оскаржує їх у всіх можливих інстанціях, через що у цьому питанні досі не поставлено крапку. ТОВ «Євро-Реконструкція» вважає неправомірними вимоги щодо суми боргу та відстоює свої права в судовому порядку», – пише в релізі компанія.
 

Також у компанії вдалися до зустрічних звинувачень, буцімто КП «Київтеплоенерго» «протягом років відмовляється компенсувати ТОВ «Євро-Реконструкція» вартість втраченої теплової енергії при її транспортуванні»:

«Комунальне підприємство фактично отримує грошові кошти, що є цільовими і мають використовуватися виключно для компенсації виробнику втрат тепла, але не перераховує ці кошти ТОВ «Євро-Реконструкція», – додали в компанії.

Також там нагадали, що попри ворожі обстріли та значні руйнування енергетичної інфраструктури, компанія повністю забезпечила опалювальний сезон в столиці та підтримала енергетичну безпеку держави.

У «Євро-Реконструкція» запевняють, що неодноразово звертались із пропозицію врегулювати спірні питання з урахуванням всіх позицій задля забезпечення киян необхідними комунальними послугами.

Зазначимо, напередодні компанія поширила повідомлення, що з 9 травня 2023 року сумісно з «Київтеплоенерго» розпочинає поступове відновлення надання послуги з постачання гарячої води після проведенням у місті гідравлічних випробувань, початих 12 квітня. За цей період було виявлено понад 60 пошкоджень. 

 

Нагадаємо, «Євро-Реконструкція» займається обслуговуванням Дарницької ТЕЦ (або Дарницька ТЕЦ-4), яка постачає тепло промисловим підприємствам та житловим масивам Дніпровського та Дарницького районів Києва. Станція є найбільшим приватним теплопостачальником Києва, й опалює близько 8 % житлової площі Києва (4,5 млн кв. метрів, або 1036 житлових будинків і понад 120 шкіл і медустанов). Від її роботи залежить комфорт близько 300 тисяч киян.

За даними аналітичної системи Youcontrol, бенефіціаром ТОВ «Євро-Реконструкція» є народний депутат Верховної Ради (ВР) V скликання Анатолій Шкрібляк (фракція “Наша Україна”) – через кіпрську офшорну компанію Мерве Інвестментс Лімітед. Наразі Анатолій Шкрібляк також є власником Чернігівської ТЕЦ, Сумської ТЕЦ, низки аграрних, хімічних, будівельних і інших підприємств.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

 
«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!