Купити квартиру у Львові. Усе, що потрібно знати про розтермінування

6807 1
Чим відрізняється кредит від розтермінування, від чого залежить вартість першого внеску і наступних оплат, а також які є переваги такого способу купівлі житла.

При купівлі квартири в будинках, що тільки зводяться, використовують кілька варіантів оплати – оплата повністю одним платежем, розтермінування або кредитування. Якщо з повною оплатою питань не викликає, то розтермінування може бути різним.

«Покупці квартир дуже часто обирають розтермінування. Справа в тому, що різниця ціни на початку і наприкінці будівництва може сягати приблизно 35% вартості. При розтермінуванні ж ціна вигідніша, бо і загальна вартість квартири виходить меншою, і фінансове навантаження, через розбиття в часі оплат, менше. Що важливо знати і враховувати - так це те, що різні забудовники можуть реалізовувати розтермінування по різному, тому корисно знати основні принципи та деталі програм розтермінування», — розповідає співзасновник сайту нерухомості «Енциклопедія новобудов» Денис Шульга.

Чим відрізняються кредит та розтермінування оплати

Купівля квартири в новобудові — це угода між продавцем і покупцем. Якщо покупцеві не вистачає коштів на купівлю квартири, він може домовитися з продавцем про оплату частинами. Це називається розтермінуванням. Розтермінування оплати забудовник може надати до часу закінчення будівництва. 

Другий варіант — покупець може позичити в третьої сторони гроші, якими і розраховується з продавцем. Позичені в банку кошти під купівлю квартири і є кредитом. Фактично в покупця є дві різні угоди: одна — з банком про кредит, інша — із забудовником про купівлю квартири. Забудовник не має стосунку до кредиту, не встановлює відсотки за ним та його термін.

Кредит та розтермінування — різні фінансові операції, які передбачають навіть різні фінансові ліцензії.

Від чого залежить тривалість розтермінування

Для того, щоб покупець після закінчення будівництва міг отримати свідоцтво на право власності на квартиру, він має за неї повністю розрахуватися — стати повноцінним власником квартири, а не її частини. Тому в новобудовах, які лише зводять, забудовник чи девелопер може надати розтермінування до закінчення (здачі в експлуатацію) будівництва конкретної новобудови. Загальна тривалість часу розтермінування залежить, відповідно, від часу, коли ви оформляєте договір купівлі та розтермінування і планованого часу завершення будівництва.  

«Якщо, до прикладу, говоримо про житловий комплекс Avalon UP на проспекті Червоної Калини, 60, то там зараз ведеться будівництво двох секцій. Завершення першої заплановано в ІІ кварталі 2020 року, другої – в IV кварталі 2020 року. Відповідно так і встановлено кінцевий термін для розтермінування. Для першої секції – це 8 місяців, для другої – 14 місяців», — розповідає комерційний директор компанії Avalon Inc. Ярослав Возняк.

Чому дата здачі будинку в експлуатацію та кінцевий термін розтермінування можуть різнитися

Новобудову приймають в експлуатацію не за один день. Зазвичай, час експертизи, висновків та видача документу про відповідність збудованого об’єкта всім необхідним характеристикам займає в середньому три місяці. Тобто фізично будівництво вже завершене, але триває процедура здачі в експлуатацію.

Після отримання цього документа будинкові присвоюють поштову адресу, що також займає час. І вже після цього можна оформляти право власності на конкретну квартиру в будинку з конкретною адресою.

Як формується і скільки складає перший внесок та наступні платежі

Перший внесок формує сам забудовник чи девелопер. На це можуть впливати фінансовий стан, маркетингова стратегія забудовника і навіть дата закінчення будівництва.

Традиційно у Львові перший внесок на початку будівництва забудовники встановлюють на рівні приблизно третини вартості квартири — 25-30%. Будівельно-девелоперські компанії з великим об’ємом будівництва, потужною виробничою базою і хорошим фінансовим станом можуть встановлювати перший внесок на меншому рівні — приблизно 10-15% вартості квартири.

Чим ближче до завершення будівництва — тим вищий відсоток першого внеску. Пояснюється це просто — якщо до закінчення будівництва залишилося, наприклад три місяці, то малий перший внесок позбавлений сенсу, адже все одно незабаром потрібно буде оплатити всю вартість квартири.

«Для купівлі квартири в Avalon UP ми розробили спеціальну оновлену програму розтермінування Avalon UPgrade. Відповідно до неї перший внесок становить від 10 % вартості квартири. Насправді це, як показує практика спілкування з клієнтами, для них зручно. Більше того, відповідно до програми, наступні платежі розраховуються знову ж таки з мінімального квартального внеску від 10 %»,  — додає комерційний директор компанії Avalon Inc. Ярослав Возняк.

Індивідуальний графік оплати складають відповідно до побажань клієнта та можливостей забудовника. Найчастіше залишкову суму розбивають рівними частинами щомісяця або щокварталу.

Чи нараховуються відсотки на залишок суми, що залишилася до оплати

Зазвичай, використовують розтермінування оплати з фіксованим збільшенням ціни або «безвідсоткове розтермінування». Проте тут варто врахувати, що на практиці безвідсоткове розтермінування може передбачати збільшення ціни. Законодавство дає можливість забудовнику піднімати ціни на житло в процесі будівництва.

«Якщо ви оплатили 100 % вартості квартири, то ціна для вас вже не зміниться. Програма розтермінування Avalon UPgrade також передбачає безвідсоткове розтермінування, цілком аналогічне до варіанту «повної оплати». Якщо Ваш перший внесок становить від 70 % вартості, то ціна квадратного метра фіксується станом на день угоди. Якщо ж перший внесок менший як 70 %, то ціна наступних платежів розраховується з врахування + 500 грн/кв.м до вартості на день підписання угоди»,  — уточнює керівниця центрів продажу компанії Avalon Inc. Марта Герус.

Що ще варто пам’ятати

Щоб обрати найвигідніший варіант, треба пам’ятати принципи розтермінування, уважно читати договір і перепитувати про те, що вам здається незрозумілим.

Оплати, які становлять більше 50 000 гривень, в України законодавство визначає як такі, що обов’язково сплачують у безготівковій формі. Тобто, якщо вам необхідно заплатити 50 тисяч або більше, ви вносите кошти на свій банківський рахунок (або відкриваєте його і вносите на нього кошти) і вже з нього перераховуєте гроші на рахунок отримувача.

Партнерська публікація


Читайте також:
25 Жовтня, 2019 09:26
666 ... щоби не "світити" свої кошти на рахунках , коли треба сплатити оті "50тис.грн. " , платите два рази по 25 тис.грн. готівкою відразу на рахунок отримувача ... це ж елементарно , "ватсоне" ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!