Хто з депутатів Львівської міськради заробляє найбільше? Список

3237 0
Громадський рух «Чесно» дослідив декларації депутатів Львівської міської ради. За результатами аналізу є чиновники, котрі заробили найбільше з усіх депутатів в Україні, а також ті, хто не задекларував жодної копійки. Пропонуємо дізнатись, які суми доходу вказали міські чиновники.
фото: uatravel.org

фото: uatravel.org

Хто заробив найбільше?

Найбільший дохід за 2015 рік серед депутатів Львівської міської ради задекларував депутат від БПП “Солідарність” Остап Доскіч. Загальна сума задекларованого доходу депутата та членів його сім’ї становить майже 28 млн грн

Це рекордна сума доходу для депутата місцевої ради, який у деклараціях за 2015 рік по всій Україні виявив рух ЧЕСНО. До прикладу, в Київраді депутат з найбільшими доходами задекларував вдвічі менше коштів.

Левова частка цієї суми, понад 26,5 млн грн, дісталася Остапові Доскічу в спадок від батьків, про що розповів сам депутат. Батьки депутата теж займалися бізнесом, зокрема, орендою.

Перелік майна депутата складається з близько 70-ти пунктів і включає земельні ділянки, квартири, будинки, гаражі, автомобілі та інше нерухоме майно. Окрім цього, депутат має вкладення у статутний капітал власних підприємств на суму понад 26 мільйонів грн., левова частка з яких, 23 мільйони у ТзДВ “Гал-кат”, яким Остап Доскіч володіє разом зі своїм братом Юрієм Доскічем. Тож сукупна сума доходів за 2015 рік та вкладу у статутний капітал становить близько 54 мільйонів гривень.

Друге місце серед тих, хто заробив найбільше, зайняв депутат партії “Самопоміч” Роман Федишин. Сукупний дохід його сім’ї склав 3,14 млн грн. Депутат є директором і власником частки ринку “Шувар”, співвласником ПП “Холдінвестгруп” і ТзОВ “Сіліцій”.  Депутат став заступником голови комісії з питань фінансів та планування бюджету. Одну з керівних позицій у комісії Роман Федишин посів попри те, що протягом минулої каденції став 93%-им прогульником.

Третє місце за доходами посів безробітний студент і наймолодший депутат ради Віталій Свіщов. У 2015 р. сімейний дохід депутата склав понад 2 млн грн. Крім того, він займає друге місце після Назара Палідовича за кількістю задекларованих автомобілів. Загалом у сім’я депутата володіє вісьмома автівками, сам він користується двома. Він пройшов у Львівську міськраду від політичної партії “БПП “Солідарність” у Шевченківському районі Львова. У міськраді депутат очолив комісію культури, молодіжної політики та спорту.

Як запевняє Віталій Свіщов, заможним у віці 21 року він став завдяки своїм батькам, які “дбають про його майбутнє”. У відповідь на наше питання як, будучи студентом, йому вдалося набути чимало майна, зокрема три квартири та дві машини, якими володіє він особисто, ми отримали таку відповідь: “Стосовно квартир, то їх придбано навесні 2015 року, до того як мене обрали депутатом Львівської міської ради, членами моєї родини (сукупний дохід моєї сім’ї у 2015 році становив - 2 004 934,00). Тож власником квартир загальною вартістю –  755 220,00 грн я став в результаті родинної інвестиції у  моє майбутнє”.

Ми запитали також, як йому вдалося покласти у звітному році на рахунок у банку трохи більше 1,26 млн грн, якщо його дохід за цей час складав усього 40 тис. грн. На це депутат відповів, що ніяких грошей окремо не вносив, а просто перевклав депозит, який ще раніше інвестували його батьки.

Четверте місце за кількістю доходів посів “свободівець” Андріян Гутник. Раніше депутат обіймав керівну посаду у львівському аквапарку, проте після банкрутства підприємства звільнився. Адріян Гутник досі проводить прийом громадян у приміщенні аквапарку, про що вказано і на сайті депутата.  

Разом з тим, у деклараціях за 2014 та 2015 роки депутат зазначив, що є фізичною особою-підприємцем. Саме дохід від провадження підприємницької діяльності є основним джерелом доходу сім’ї і становить майже 1,9 млн грн. У міськраді Андріян Гутник є членом комісії з питань землекористування. Минулої каденції “свободівець” потрапив до списку прогульників ЧЕСНО.

Замикає п’ятірку багатих Максим Коляда – депутат фракції “Самопоміч”, заступник голови комісії з питань конкурентоспроможності, сталого розвитку та підприємництва. Депутат працює асистентом кафедри психології в Українському католицькому університеті та займається підприємницькою діяльністю. Основна частка доходу припадає на  членів його сім’ї й сукупно становить понад  1 млн грн, тоді як особистий дохід депутата становить майже 55 тис. грн.

Хто володіє найбільшими статками у міськраді?

Майже всі, хто у 2015 р. заробив найбільше, увійшли й до переліку найбагатших, але завдяки заощадженням з попередніх років – вкладам у банках, статутним капіталам у фірмах тощо – у першу п’ятірку найзаможніших депутатів увійшли також Сергій Івах та Петро Адамик. Примітно, що троє найбагатших депутатів були у раді попереднього скликання і всі вони потрапили до списку. 

У рейтингу найбагатших першу сходинку займає Остап Доскіч.

Другим за статками в Львівській міськраді є Сергій Івах, теж депутат від БПП. Хоча згідно з декларацією, у 2015 році він заробив лише 5,6 тис. грн, але у тому ж році він вклав до статутного капіталу одного зі своїх підприємств – ТзОВ “Діамант Аурум” – більше 15 млн грн.

За словами Сергія Іваха, його підприємства займаються нерухомістю. Депутат є також директором ПП ВКФ “Ортекс”, головним напрямом діяльності якого є “обслуговування напоями”, а засновниками і бенефіціарами фірми є Валентина Івах та Андрій Король. Крім того, Сергій Івах є керівником громадської організації “Громада і справедливість”.

Третє місце у рейтингу найзаможніших займає Петро Адамик, голова фракції “БПП” у Львівській міській раді. Він є співзасновником україно-в’єтнамського підприємства “Увіко ЛТД”, яке займається поліграфічними послугами. Також депутат є директором і співвласником ТзОВ “Британський дім”, яке займається діяльністю ресторанів та наданням послуг мобільного харчування. Загалом Петро Адамик задекларував майже 4 млн грн. Порівняно з минулим роком з декларації за 2015 рік у депутата зникла частина майна, а саме дві позиції з “іншої нерухомості”. При цьому депутат задекларував дохід понад 400 тис. грн від відчуження майна. У 2015 році в Петра Адамика з’явилася земельна ділянка площею 17,6 соток та житловий будинок площею 176 кв. м. Депутат не зазначив, скільки заплатив за придбання у власність цього майна, і пояснив ситуацію так: “У мене є будинок, котрий я купив кілька років тому, але процес оформлення власності тривав аж 3,5 роки, тому зазначив цю власність тільки тепер, коли закінчився весь процес ”.

Четверте та п’яте місце зайняли депутат від “Свободи” Андріян Гутник, статки якого становлять більше 3 млн грн та депутат “Самопомочі” Максим Коляда, котрий задекларував майже 1,5 млн грн. Обоє депутатів також увійшли і до рейтингу депутатів з найбільшим доходом.

Цікаво, що в списку найзаможніших депутатів немає жодної жінки. З-поміж депутатів-жінок найбільші статки має Оксана Динік – депутатка від “Самопомочі”, директорка ТзОВ “Львівська ізоляторна компанія” (сама компанія має досить складну схему власності і належить у тому числі компаніям, зареєстрованим у Естонії та на Кіпрі). Сукупний дохід депутатки та членів її сім’ї становить понад600 тис. грн. У 2011 році колишній Львівський ізоляторний завод реанімували в тому числі за рахунок російських інвестицій.

Є ще троє депутатів, статки яких наближаються до мільйона: Григорій Козловський (БПП “Солідарність”), якому до мільйона забракло 1,5 тис. грн, Роман Іванців (“Громадянська позиція”), чий сукупний дохід разом із сім’єю склав майже 950 тис. грн, таМаркіян Лопачак (ВО “Свобода”), який разом з дружиною у 2015 р. надбав 847 тис. грн.

Нагадаємо, що у Львівській міській раді є 64 депутати, що представляють 7 партій, найбільшою є фракція “Самопомочі” – 24 депутати, найменшою “Українська галицька партія” – 4 депутати.

Джерело: chesno.org

Опублікувала Мар’яна Федина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!