Сьогодні – День народження Квітки Цісик. 10 цікавих фактів про співачку

10958 0
Квітка Цісик усе життя мріяла проїхати з концертним туром вже незалежною Україною.
Фото: Історична правда

Фото: Історична правда

Її голос звучав у оперних та естрадних залах, рекламних роликах, але найширше визнання вона отримала як виконавиця українських народних пісень. Касети з її альбомами «Пісні України» та «Два кольори» поширювалися між людьми на Радянській Україні. Американській співачці українського походження сьогодні би виповнилося 68 років. Пропонуємо пригадати, яким було життя виконавиці, яка мріяла про Україну.

1. Батьки Квітки Цісик познайомилися під час Другої світової війни, а 18 липня 1944 року у лемківській Криниці Володимир Цісик побрався з Іванною Лев. З театралами молодята подалися до Данцингу, де пережили страшне бомбардування, та навесні наступного року повернулись до батьків, ще й разом з братом Володимира Зеником, теж музикантом театру. Ще кілька місяців велика родина поневірялась і переховувалась від німецьких військ, що відступали, аж поки 1944 року не потрапила до табору переміщених осіб у німецькому місті Байройт.

2. 1949 року родина виїхала до США, де Володимир 1952 року став співорганізатором й викладачем в Українському музичному інституті у Нью-Йорку, а Іванна влаштувалася до банку. 15 березня 1955 року Іванна та Володимир Цісики отримали громадянство США.

3. Дитячі й юнацькі роки Квітки Цісик проходили за звичними для української емігрантської родини школярсько-вишкільними заняттями. В буденні дні Квітка Цісик навчалася в американській стандартній школі, а по суботах прямувала до школи українознавства, куди її записали батьки, намагаючись зберегти зв'язок з батьківщиною та українським людом.

4. Після смерті батька у 1971 році, коли Квітці було сімнадцять, потреба заробляти на життя звернула молоду співачку з оперного шляху в світ джинґлу. Певний час вона виступала в клубах Нью-Йорку та не втомлювалась надавати свої записи продюсерам і рекламним агенціям для прослуховування.

5. Записи пісень співачки з Америки українського походження з’явилися ще наприкінці 80-х на підпільних платівках, головним чином долучившись до того українського пробудження й розвою, що призвів зрештою до здобуття Україною незалежності.

Читайте також: Як виглядатиме пам'ятник Квітці Цісик у Львові

6. Але сама співачка лише одного разу відвідала рідну землю своїх батьків у 1983-му. Квітка Цісик усе життя мріяла проїхати з концертним туром вже незалежною Україною.

7. Квітка Цісик була не лише талановитою співачкою, але й художницею.  Наприклад, власноруч розмалювала свої рукавички, зобразивши на них улюблені квіти та свою мрію – птаха, який літає над Україною.

8. Квітка обожнювала прості польові квіти: маки, волошки, ромашки. На одному з дисків, вона навіть сфотографована з букетом червоних маків. Ще одним великим захопленням співачки були  коні.

Фотографії надав «Історичній правді» мешканець Івано-Франківська, пластун Тарас Зень

9. Квітка мала чобітки з цікавою орнаментикою, виготовлені на її замовлення, – нині вони, до речі, зберігаються у Львівському музично-меморіальному музею Соломії Крушельницької. Орнамент містить кольори українського прапора, тому для Квітки ця пара була особливо дорогою.

10. Не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка Цісик померла від раку грудей. Страшна хвороба стала справжнім фатумом для сім’ї Цісиків: 1994 року відійшла у засвіти Квітки мати Іванна, а в 2003 році – сестра, талановита піаністка Марія. В пам’ять про Квітку в США засновано фонд підтримки музично обдарованих дітей у Rudolph Steiner School, а в пам’ять про Марію – фонд «Адже життя прекрасне», що акумулює кошти на закупівлю мамографічного обладнання для України.

Джерело: tsn.uauk.wikipedia.org, tsikave.ostriv.in.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!