Сьогодні – Страсна п'ятниця, найскорботніший день у році

2585 0
У цей день віряни дотримуються суворого посту.
Умовне фото

Умовне фото

Сьогодні, 14 квітня, Страсна п’ятниця («Велика П’ятниця»), найскорботніший день, день трауру. Цього дня Церква згадує неправедне осудження синедріоном Ісуса Христа. Він був відданий іудейській владі, здійснив хресну ходу на Голгофу, зазнав смертної муки і загинув на хресті.

На честь святкування іудейського великодня Понтій Пилат хотів відпустити одного в'язня в надії, що народ обере Ісуса, але натовп зупинив свій вибір на розбійнику. В іудейській традиції у цей день приносили в жертву невинне ягня. Розп'яття Ісуса Христа символізує жертву Христа як Агнця Божого за гріхи світу.

 

Страсна п’ятниця – найпісніший день Великого Посту. В усіх храмах з вівтаря виноситься Плащаниця – зображення зняття з хреста Тіла Господнього. Служать Велику Вечірню, на ній читають Євангеліє від св.Матфея про страсті і смерть Ісуса Христа, від суду у Пилата до поховання у гробі Йосифа. Коли починають співати стихири, процесія виходить з хрестом і хоругвами з церкви, священики несуть плащаницю. Обхід довкола церкви символізує похорон Ісуса Христа. В стихирах проявляється глибокий жаль і співчуття з причини смерті Спасителя. Після завершення обходу процесія повертається до храму, де на стіл покладається плащаниця, що зображає гріб Господній.

Читайте також: Виставлення плащаниці. Розклад Богослужінь у Велику п'ятницю

Що не можна робити у Страсну п'ятницю

Цього дня віруючі тримають найсуворіший піст, аж до повної відмови від їжі. Можна випити трохи води та з'їсти шматочок хліба, але зробити це потрібно після винесення Плащаниці. Вважається, що цього дня не можна займатися будь-якою роботою вдома. Прибирання необхідно завершити у Чистий четвер. У народі також вірили, що у Страсну п'ятницю не можна працювати інвентарем з металу. Не можна працювати на землі. Вважається, що насіння, посаджене в Страсну п'ятницю, не проростею. Не можна веселитися. Існує прислів'я «хто в Страсну п'ятницю веселиться, той увесь рік плакатиме».

Нагадаємо, що у неділю, 16 квітня, християни східного обряду відзначатимуть Воскресіння Христове. У греко-католицьких та православних храмах Львова відбудуться літургії. Tvoemisto.tv зібрало розклад богослужінь. Крім того, розклад Богослужінь у Велику п'ятницю, 14 квітня, можна переглянути тут.
__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!