Сьогодні Івасюку би виповнилося 66. П’ять фактів про композитора

5520 0
Володимир Івасюк знаний в Україні як надзвичайно талановита людина з трагічною долею. Сьогодні, 4 березня, – день народження композитора. Tvoemisto.tv пропонує вам кілька фактів про життя і творчість нашого генія.

1. Володимира Івасюка вважають одним із основоположників української естрадної музики. Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Окрім того, Івасюк був професійним медиком, чудово грав на фортепіано, скрипці, віолончелі, гітарі. Також захоплювався живописом, фотографією та кінозйомкою.

Читайте також: У Львові наживо грають музику Баха

2. За кілька місяців до закінчення школи з Володимиром трапляється безглузда випадковість, яка невдовзі породить багато життєвих труднощів та душевного болю. Під час прогулянки парком хтось із друзів Івасюка вирішив закинути картуз на гіпсовий бюст Леніна. Усвідомивши «крамольність» такого вчинку, хлопці беруться знімати картуза. Через необережність «вождь» падає, а Івасюк з товаришами потрапляють в міліцію на 15 діб, відкривається «Справа Володимира Івасюка». Відразу постало питання про виключення з комсомолу, вигнання зі школи і позбавлення атестату. Батьки зробили все, що могли. Хлопець таки закінчив школу й отримав атестат з четвірками з історії СРСР і суспільствознавства.

3. У 1971 році в Карпатах був знятий фільм «Червона рута», у якому брали участь Софія Ротару, Василь Зінкевич, Назарій Яремчук, Раїса Кольца, ансамблі «Смерічка» і «Росинка». Це був перший український музичний фільм. У ньому прозвучали й пісні Володимира Івасюка. Цього ж року у передачі «Алло, ми шукаємо таланти!» звучить нова його пісня «Водограй». Навесні 1972 року починається львівський період у житті Володимира: він переїжджає до Львова, де стає студентом підготовчого композиторського факультету Львівської консерваторії та переводиться на IV курс Львівського медичного інституту. Розширюється коло мистецьких знайомств. Саме тут він створює пісні «Я — твоє крило», «Два перстені», «Наче зграї птиць», «Балада про мальви».

Читайте також: У перший день весни Джамала презентувала новий кліп

4. 18 травня 1979 року тіло Володимира Івасюка було знайдене повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. Офіційна версія — самогубство — викликала сумнів та обурення громадськості як 1979 року, так і тепер. Відповідно до неофіційної версії, Івасюка вбили співробітники КДБ за наказом вищого керівництва СРСР. Похорон Володимира Івасюка 22 травня 1979 року у Львові перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.

5. В українському Інтернет-просторі є сайт пам’яті Володимира Івасюка. Тут можна ознайомитися з життєвим і творчим шляхом поета, композитора, друга і брата. На сторінках сайту зібрані його пісні, ноти, музика, фільми, відеокліпи, фотокартки, книжкові видання та спогади друзів.

 

За матеріалами: Вікіпедія та сайт пам’яті композитора


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!