Сьогодні українці відзначають день Повітряних сил ЗСУ

1233 0
Свято відзначається згідно з указом президента України від 27 червня 2007 року у першу неділю серпня.
Повітряні збройні сили України/ Фото умовне

Повітряні збройні сили України/ Фото умовне

Сьогодні, 6 серпня, Україна відзначає День Військово-Повітряних сил Збройних сил. Свято відзначається згідно з указом президента України від 27 червня 2007 року у першу неділю серпня.

До складу ВПС входять: бомбардувальна, розвідувальна, транспортна та штурмова авіація, спеціальні повітряні війська та ППО. Повітряні сили України щодня розпізнають та знищують місця базування окупантів та їхньої техніки, ведуть розвідку з висоти, уражають ворожі цілі у повітрі та перевозять на фронт військових та матеріали. ВПС охороняють наш сон без перерв та вихідних, а українці ласкаво називають їх соколами.

Читайте також: У Повітряних силах відповіли, чи безпечно відкривати аеропорт у Львові 

Для довідки

Вперше присвячене Військово-повітряним силам свято заснував президент Леонід Кучма у 1997 році. Свято відзначали 2 липня. Потім 2010 року Віктор Ющенко видав новий указ, змінивши дату свята на першу неділю серпня. В 2023 році це 6 серпня.

Перший військовий флот був створений в Україні ще в 1917 році за часів існування УНР. Його командувачем був військовий льотчик Віктор Павленко.

Читайте також: Повітряні сили пояснили, чому ППО не може збивати дрони та ракети подалі житлових будинків 

Після здобуття незалежності у 1991 році історія ВПС відновилася, військова авіація України була однією з найчисленніших у Європі. В 2014 році після анексії Криму Україна втратила частину авіатехніки, яка базувалася на півострові. Після початку російсько-української війни у 2014 році ВПС України регулярно беруть участь у бойових операціях, а українські пілоти показують майстерність повітряного бою. Командувачем ВПС України нині є генерал-лейтенант Микола Олещук.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!