SpaceX запустила на орбіту український супутник «Січ 2-30»

1006 0
Це перший за останні 10 років власний супутник України на орбіті.
Фото: SpaceX

Фото: SpaceX

Космічна компанія американського бізнесмена Ілона Маска SpaceX запустила на орбіту «Січ 2-30» – український супутник дистанційного зондування землі, пише Громадське з посиланням на SpaceX.

Запуск в космос відбувся сьогодні, 13 січня, о 17.26 год за допомогою ракети компанії SpaceX Falcon 9. Приблизно через 8 хвилин перший ступінь ракети успішно приземлився. На борту ракети перебувають 105 космічних апаратів, зокрема мікросупутники та орбітальні транспортні засоби.

Читайте також: Перегони до Марсу і повернення на Місяць. Як Україна освоює космос із іншими 

Зазначимо, що «Січ 2-30» запускають в межах спеціальної місії SpaceX Transporter-3. Це вже третя місія компанії з виведення супутників. 

«Січ 2-30» відправили до Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у грудні 2021 року. Додамо, що «Січ-2-30» ㅡ це перший за останні 10 років власний супутник України на орбіті.

Він призначений для одержання цифрових зображень поверхні Землі у видимому й ближньому інфрачервоному діапазонах довжин електромагнітних хвиль, а також для моніторингу параметрів магнітосфери Землі.

Вартість запуску «Січ 2-30» компанією SpaceX обійдеться Державному космічному агентству України в 1,99 млн доларів.

Читайте також: Львів і космос нерозлучні з 1771 року. Як працювали найдавніші обсерваторії міста

Нагадаємо,Україна вела переговори зі SpaceX про спільний запуск українського супутника «Січ 2-30 (2-1)» у грудні 2021 року, а також із Об’єднаними Арабськими Еміратами, плануючи розширити співпрацю після успішного запуску марсового супутника Аль Амал.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!