«Сприятиме гармонізації законодавства з ЄС». Бізнес закликає скасувати Акти виконаних робіт

1052 0
У Раді зареєстрований законопроєкт №8125, який передбачає запровадження необов’язкового статусу цього документу.
Фото: Судово-юридична газета

Фото: Судово-юридична газета

При веденні господарської діяльності слід відмовитися від обов’язкового оформлення Актів виконаних робіт. Їхнє використання є лише в пострадянських країнах, тому їх скасування дозволить  спростити для бізнесу ведення бухгалтерського обліку і звітності та сприятиме гармонізації українського законодавства з ЄС.

У Львівському регуляторному хабі були презентовані дослідження та законопроєкт №8125 про використання рахунків-фактур в операціях з виконання робіт (надання послуг). Він передбачає запровадження необов’язкового статусу документу та можливість оформлення Акту виконаних робіт виключно за бажанням контрагентів.

«Акт виконаних робіт / послуг – несумісний з первинною документацією розвинених країн світу», – наголошує виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук. – Їхнє використання є лише в пострадянських країнах, а решта світу оперують рахунком та платіжним дорученням».

Згідно із дослідженням CASE Україна, в масштабах країни загальні витрати для економіки від обігу актів виконаних робіт сягають 34 млрд грн на рік (близько 0,6% ВВП) у довоєнних цінах. Понад 74% підприємців вважають, що їм було б легше працювати в умовах, коли підписування актів не обов’язкове. Також поки акти не вважатимуться первинними фінансовими документами це не дозволить запровадити в обіг e-invoice – стандартизований первинний фінансовий документ у країнах ЄС.

На думку авторів дослідження скасування обов’язковості актів сприятиме гармонізації українського законодавства з ЄС, зокрема, це відповідатиме Директивам ЄС 2010/45/ЄС від 13.07.2010 та 2014/55/ЄС від 26.05.2014.

За результатами дослідження було підготовлено законопроєкт №8125, який зареєстрований у Верховній Раді у жовтні 2022 року. «Законопроєкт пропонує відмовитись від обов’язкового оформлення актів при веденні господарської діяльності, – пояснив експерт з правових питань CASE Україна, співавтор законопроєкту Андрій Саварець. – Якщо контрагенти вважають, що такий документ їм потрібен, то можуть оформлювати його.

Для визначення реалістичності понесених витрат пропонується вважати рахунок-фактуру та підтвердження руху коштів (платіжне доручення)». «Скасування актів виконаних робіт – один із елементів дерегуляції та гармонізації нашого законодавства з ЄС», – зазначила під час презентації народний депутат Галина Васильченко. За її словами, під час війни ми повинні сприяти дерегуляції, яка сьогодні полегшує діяльність бізнесу та сприятиме відновленню країни.

Наголошувалося, крім підготовки актів необхідно ще витрачати ресурси на їхнє зберігання. «Серед топ-порушень, які виявляють податківці під час перевірок є наявність актів, – підкреслив комерційний директор груп компаній Solvensy Станіслав Скалозуб. – А потім використовують відсутність для штрафування бізнесу».

«Завдання бізнесу – досягати фінансових показників, а не потонути в актах», – зауважив член ради відділення YBC Львів, депутат Львівської міськради Володимир Марусяк. Зараз прогресивні бухгалтери виступають за мінімізацію документації підприємства, зокрема, спрощення бухгалтерського обліку і звітності.

Наразі для підтримки цього законопроєкту та інших ініціатив з «декомунізації економіки» та досягнення економічної свободи в Україні створюється коаліція (з громадських організацій, бізнесу, асоціацій тощо), повідомив засновник просвітницької ініціативи «Останній капіталіст» Валентин Краснопьоров. «Існування такого явища як акти виконаних робіт / послуг є елементом створення перепон, щоб Україна не рухалась до Європейського Союзу», – підкреслив він.

«Навіть в такий час з такими викликами завдяки коаліціюванню та співпраці можливо долати та продовжувати дерегульовувати речі, які створюють перешкоди для бізнесу», – підсумував голова правління ГО «Львівський регуляторний хаб» Тарас Хавунка.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!