Українському «Щедрику» виповнюється 100 років. Підбірка популярних каверів

22059 0
У 2016 році всесвітньо відомій музичній композиції українського композитора Миколи Леонтовича виповнюється 100 років. Із цієї нагоди пропонуємо 10 цікавих переспівів легендарного «Щедрика».

У проміжку між 1901 і 1921 роками Леонтович створив п'ять інтерпретацій «Щедрика». Проте тільки версія, створена в 1916 році, його влаштувала і він дозволив її виконати. Уперше композицію виконав хор Київського університету 1916 року, коли композитор працював у Києві, де керував хоровими колективами, викладав у Музично-драматичній школі (згодом — інституті його імені), працював у музичному відділі Київського обласного комітету та у Всеукраїнському комітеті мистецтв та очолив щойно створений державний оркестр.

Виконання твору принесло великий успіх. Ім'я Леонтовича стало відомим у музичних колах і серед широкої публіки.  5 жовтня 1921 року «Щедрик» був уперше виконаний на концерті в Карнегі Холі в Нью-Йорку, а вже в 1936 створили її американську версію – «Carol of the Bells», написану американцем українського походження Пітером Вільховським. «Carol of the Bells» стала неймовірно популярною різдвяною піснею у всьому світі.

Інструментально

Гурт «B&B project» створив свою сучасну версію цієї різдвяної мелодії, яка звучить у виконанні баяна та бандури.

Скрипково

Ірландська група у складі квартету вокалісток і однієї скрипальки двічі записувала Щедрик – в 2006 і 2008 році. На відео нижче інструментальна версія зі скрипковим соло.

Грандіозно

Кілька років тому Мормонський хор скинії зі штату Юта (колектив з 170-річною історією, лауреат Греммі) приклався до Щедрика по-своєму. Хор із 360 осіб, дзвіночки, просвітлені обличчя.

Вокально

Тіна Кароль Разом із знаним дитячим хором у проекті «Різдвяна історія» виконала легендарний «Щедрик» на початку 2016-го. Номер на композицію був знятий в унікальних інтер'єрах на тлі стародавніх фресок і м озаїк Софійського собору.

Віолончельно

The Piano Guys – американський тандем піаніста і віолончеліста. У грудні 2011 року на першому плані опинився струнний інструмент Стівена Шарпа Нельсона. Саме він зіграв знамениту мелодію так пристрасно, що відео з його виконанням зібрало близько 14 млн. переглядів.

Містично

Зовсім недавно із нагоди 100-річчя «Щедрика» свою версію композиції запропонувалв гурт «Воплі Відоплясова».

Акапельно

У 2012 році вокальний квінтет Pentatonix зі штату Техас переспівав популярну мелодію, розклавши її на голоси.

Фортепіанно

Британський піаніст і органіст Девід Хікен у 2013-му для різдвяного альбому Carols of Christmas записав свою кавер-версію. А потім ще й зняв кліп на тлі гавайських пейзажів з мрійливою героїнею в червоному платті. Віртуозна і дуже вільна варіація.

Роково

Свою версію «Щедрика» у 2011 році запропонував мукачівський гурт «Рокаш».

Трепетно

Відома співачка Кеті Мелуа разом із грузинським жіночим хором Горі виконали «Щедрика» Леонтовича в ефірі каналу ВВС.

За матеріалами: nv.ua, cultprostir.ua, hromadske.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!