Студентські гуртожитки у Львові: «неєвропейські умови» за помірну плату

44155 0
З початком нового навчального року львівські студенти стикаються з проблемою пошуку житла. У гуртожитках вишів місць обмаль, а вартість оренди квартир у місті постійно підвищується. Студенти кажуть, що жити в гуртожитку дешевше, але умови там “неєвропейські”.
Фото: e-u.in.ua

Фото: e-u.in.ua

У середньому за місяць доводиться платити 200 грн, повідомляє «Львівська пошта». До прикладу, за даними компанії AcademConsult, вартість тижня проживання в гуртожитках навчальних закладів Великої Британії становить 80 – 750 фунтів, Франції – 75 – 500 євро, США – 125 – 750 доларів, а Німеччини – 95 – 500 євро.

У Європі на вартість кімнати в гуртожитку впливає рівень орендної плати в регіоні, у якому розташований навчальний заклад. У Львові ж на ціну впливає вартість комунальних послуг та умови проживання. 

Нині Європа починає втілювати програму “Кожному студенту — окрему кімнату”. Усі гуртожитки платні, але в ціну включена плата за тренажерні зали, паби та спортбари, сауни та спортзали. Вони зазвичай розміщені в підвалах гуртожитків. Наші ж студенти сплять на двоповерхових ліжках, а техніку їм доводиться привозити з дому. 

Студентам з Львівщини, аби дістатися на навчання і назад, доводиться витрачати багато часу.Цього року майже всі виші Львова відмовили їм у поселенні, оскільки у гуртожитках перебір - як ніколи багато студентів із інших областей, особливо зі сходу країни та Криму. 

В університетах кажуть, що пріоритет при поселенні надаютя дітям-сиротам, інвалідам і дітям з багатодітних сімей, а потім вже селять решту (тих, хто проживає далі, ніж за 50 км від Львова). Ситуація з гуртожитками була завжди складною, тож у вишах міркують, як вирішити цю проблему. До прикладу, у Франковому університеті та Львівській політехніці планують побудувати нові гуртожитки, а в медуніверситеті хочуть закупити двоповерхові ліжка.

Ріелтори запевняють, що аншлаг на ринку нерухомості в кінці серпня – на початку вересня для Львова традиційний. 

«Ціна оренди квартири залежить від району. Ближче до центру помешкання дорожчі. Зараз за однокімнатну квартиру в середньому треба у місяць платити 2 тисячі гривень, проте на окраїнах міста можна знайти і за 1,5 тисячі, щоправда, євроремонту в ній не буде. Двокімнатну можна знайти за 2-2,5 тисячі гривень. Помешкання з новою сантехнікою та гарним ремонтом коштує 3 тисячі гривень. Інколи в такій квартирі може проживати не один студент, а двоє-троє», – розповіла голова Львівської ріелторської палати Ірина Яремко.

Львівський національний університет імені Івана Франка

Франковий виш може забезпечити студентів місцями в гуртожитках лише на 65%, тому зараз в університеті думають над будівництвом нового гостелу. 

На думку ректора вишу Володимира Мельника, новий гуртожиток навчальний заклад буде змушений зводити без участі держави – за грантові та спонсорські кошти. Коли університет почне впроваджувати проект у життя – невідомо. 

Цього року в студмістечку ЛНУ імені Івана Франка аншлаг – охочих поселитися тут було близько 2 тисяч вступників, тоді як розрахований він лише на 3,5 тисячі спудеїв. 

«У Франковому університеті є шість гуртожитків, один із яких – для гостей. У ньому проводять семінари, конференції, студенти там не проживають. Щодо студентських гуртожитків, то вони є двох типів – блочного та коридорного. Усі розташовані на Майорівці. За санітарним паспортом, у нашому студмістечку є 3 378 місць. Цього року отримали приблизно на 20 відсотків більше заяв на поселення, ніж торік», – розповів Роман Березюк, директор студмістечка ЛНУ імені Івана Франка. 

Він додав, що найбільше заяв надійшло від першокурсників з юридичного, географічного, філологічного, економічного факультетів і факультету іноземних мов.

«Зараз у гуртожитках Франкового вишу живе більше 4 тисяч студентів. І це при тому, що майже тисячі ми відмовили в поселенні», – додав Роман Березюк. 

Відповідно до наказу ректора, який регулює порядок розподілу місць у гуртожитках, першочергово поселяють сиріт, а також інвалідів. Вони звільнені від оплати. Пріоритети мають напівсироти, діти з малозабезпечених сімей, особи, які проживають у віддалених областях. Щодо старшокурсників, то при поселенні їх до уваги беруть середній бал успішності студента. 

«Щороку проводимо поточні ремонти. Торік у четвертому гуртожитку замінили всі вікна, у п’ятому та шостому – вікна і сходові майданчики. Приводимо до ладу спортивні кімнати. Усі ремонтні роботи проводимо за кошти університету, використовуємо гроші зі спеціального фонду, а також ті, що платять студенти за навчання», – повідомив директор студмістечка.

У гуртожитках студентам дозволяють самостійно робити ремонти в кімнатах. Такі питання вирішують на рівні студмістечка. Якщо соціально-побутові умови не задовольняють спудея, він може поклеїти шпалери чи здійснити інші роботи за погодженням керівництва гуртожитку.

«У 2000-их роках було матеріальне оновлення меблів, але це лише 5 – 10 відсотків від загальних потреб. Із меблів у нас є ліжка, шафи, столи… Техніку студенти привозять свою, здебільшого холодильники та мікрохвильові пічки, – зазначає директор студмістечка. Інтернет проведений у всіх гуртожитках, маємо мережеве сполучення між будинками, є електронний доступ до наукової бібліотеки».

Оплата за проживання у місяць становить від 160 грн до 175. Це залежить від комфортності проживання. У лютому минулого року вартість підвищилась, оскільки держава припинила виділяти кошти на компенсацію комунальних послуг. До цього студенти щомісяця платили по 148 грн.

Зараз у виші думають про будівництво нового гуртожитку – на вулиці Пасічній, 62-в, біля п’ятого та шостого гуртожитків, є виділена земельна ділянка. 

Національний університет  «Львівська політехніка»

Як розповів заступник директора студентського містечка Національного університету “Львівська політехніка” Ігор Якубовський, місця в гуртожитках розподіляють пропорційно до кількості заяв, які надходять від деканату кожного інституту. 

Саме деканати збирають заяви охочих поселитись у гуртожитку, аналізують соціальний стан студентів і чи досить далеко вони проживають від Львова, щоб мати право на кімнату (не менше, ніж за 50 км від міста). «Цього року до гуртожитків поселили півтори тисячі студентів різних курсів, бо є такі, що вступали на другий чи третій курс. Однак здебільшого це першокурсники. У вишу є 13 гуртожитків, один із них сімейний. Вони різного типу: є коридорної та блочної системи, старіші та новіші. Всього в гуртожитках університету проживає близько 8 тисяч студентів. Зараз вони заселені повністю, вільних місць нема», – розповів Ігор Якубовський.

Через такий бум студентів Політехніка звертається до інших навчальних закладів, аби ті надали охочим поселитися свої кімнати. Така проблема щорічна, тому ректор вишу оголошував про плани побудови нового гуртожитку. Для цього навіть є кошти на університетському рахунку, але використати їх неможливо доти, доки ситуація в країні не нормалізується. 

Платники та державники перебувають у однакових умовах при поселенні.

«Пільгами користуються сироти, інваліди, чорнобильці, діти шахтарів. Їм надають пріоритет. Спершу селять пільговиків, а потім решту. З особливою увагою ставимося до студентів, що проживали в зоні АТО. Їх є понад 50 осіб. Вартість проживання різна: від 90 до 190 гривень у місяць. Безкоштовно в гуртожитках проживають лише сироти. Всі інші студенти можуть звернутись у профком, який на основі документів про пільги надає допомогу. Залежно від ситуації, можуть компенсувати половину оплати, а то й повну її вартість», – розповів Ігор Якубовський.

«Студенти можуть самостійно ремонтувати свої кімнати. Для цього особливих дозволів не треба, проте витрачені кошти їм не компенсують. Технікою ми не забезпечуємо. Спудеї самі привозять холодильники чи мікрохвильові печі. Меблі оновлюємо. За останні десять років, до прикладу, дві третіх замінили на нові. Зараз ще є проблема з шафами. Загалом в кожній кімнаті є тумбочка, ліжко, шафа, стілець, а також постіль і матраци. Привозити свої обігрівачі в кімнати не можна, бо може виникнути перенавантаження мережі. 

У більшості наших гуртожитків енергозберігальні вікна. Опалення в нас на основі електрики, газових котелень уже нема. Відтак у кімнатах тепло», – зазначає заступник директора студмістечка.

З гуртожитків Львівської політехніки можуть виселити через куріння, вживання спиртного, а також антисанітарію в кімнатах. Оскільки студентів дуже багато, такі випадки трапляються. 

Національний лісотехнічний університет України   

Директор студмістечка Лісотехнічного університету Юрій Цинталюк, розповів що їхній виш має чотири гуртожитки: три коридорного й один блочного типу. Загалом у них проживає 1700 студентів.

«Зараз уже офіційно заселено більше тисячі студентів. Вони зібрали всі документи й оплатили проживання. До кінця тижня заселимо решту. Таке затримання виникло тому, що не всі старшокурсники встигли виписатися, знятись із військового обліку та зареєструватись за новим місцем проживання, бо у військкоматах зараз великі черги. Ми маємо можливість забезпечити гуртожитками всіх наших студентів, які цього потребують», – розповів Юрій Цинталюк. 

Безкоштовно в гуртожитках Лісотехнічного університету мешкають лише сироти. Вартість проживання для інших однакова: у гуртожитку блочного типу – 190 грн у місяць, коридорного – 175 грн.

«Є студенти-переселенці зі сходу, зокрема з Алчевська, Луганська. Вони платять так, як усі, пільг не мають. Іноземців також селимо разом зі всіма. До нас їдуть здебільшого з Білорусі. Ремонти востаннє проводили минулого року. Капітально відремонтували кухні четвертого гуртожитку. Облицювали плиткою всі стіни, підлогу, встановили металопластикові вікна, відновили електроплити й умивальники», – повідомив Юрій Цинталюк.

За його словами, у кожній кімнаті є ліжко, шафа, тумбочка, стіл і крісло. Якщо студенти хочуть, можуть зробити ремонт у кімнаті, замінити меблі, ліжка, привезти свої подушки чи матраци. Дозволів для цього не треба, лише повідомити коменданта. Холодильників нема. 

«Обігрівачі тримати в кімнатах не дозволяємо. Це порушення правил пожежної безпеки. Щоби втримати тепло в гуртожитку, торік замінили 505 вікон. Старі дерев’яні викинули, натомість встановили енергозберігальні. Продовжуємо цю роботу далі. Також переносимо котельні з підвалу на дах. Це дасть можливість економити газ, і в кімнатах стане тепліше», – додав директор студмістечка. 

Виселити студентів можуть через хуліганство, вживання наркотиків і спиртного. 

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Як розповів Анатолій Магльований, проректор науково-педагогічної роботи Львівського національного медуніверситету імені Данила Галицького, виш має дев’ять гуртожитків блочного та коридорного типу, розрахованих на 3 тисячі осіб.

Більшість студентів уже встигла заселитись у свої кімнати. Через складну ситуацію в країні і значну кількість переселенців у приміщеннях, які були розраховані на трьох спудеїв, житимуть четверо. Для цього навіть думають ставити двоярусні ліжка. 

«Цього року порядок поселення був важким, адже до вишу перевелося більше 140 студентів зі сходу України та Криму. Додало труднощів і те, що частина з них уже оплатила своє проживання в кримських гуртожитках, тому у Львові їх поселяли безкоштовно. Наш виш єдиний, який приймає інвалідів різного ступеня, з різними вадами. Поселили першочергово всіх інвалідів, потім сиріт і напівсиріт, а також усіх, хто проживає за межами Львівської області. Це стосується в основному студентів бюджетної форми навчання. Для контрактників поселення в гуртожитках не передбачене», – зазначив Анатолій Магльований. 

Як розповіла Уляна Цап, проректор з економіки Львівського національного медуніверситету імені Данила Галицького, за місяць проживання студенти платять за помешкання блочного типу 210 грн, а коридорного – 170 грн. Минулого року ціни були нижчі – від 150 – 190 грн. Умови проживання в гуртожитках університету хороші: є душові кабіни, туалети, кухня, у кожній кімнаті – ліжка, шафа, стіл, стільці й обов’язково холодильник. Якщо студент хоче зробити ремонт чи принести техніку, потрібно отримати дозвіл господарської частини гуртожитку й коменданта. Привозити до кімнати власні обігрівачі заборонено.

«У нас немає такого поняття, як «виселення з гуртожитку». Маємо підписане ректором положення вишу на основі положення Міносвіти «Про правила проживання в гуртожитку». Згідно з цим документом, можемо припинити або не надавати надалі в користування гуртожиток, якщо студент є злісним неплатником за проживання чи злісним порушником дисципліни» – зазначив Анатолій Магльований.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!