Суд арештував дві ТЕЦ, які належать братам Дубневичам

2310 0
Діяльність цих ТЕЦ нанесла державі збитків на 1,4 млрд гривень.
Фото: informator.news

Фото: informator.news

За клопотанням детективів НАБУ, Солом’янський районний суд Києва наклав арешт на цілісні майнові комплекси «Новороздольска ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ», повідомляє прес-служба НАБУ.

Зазначається, що клопотання задовольнили в рамках розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння підприємствами понад 300 млн куб. м. природного газу НАК «Нафтогаз України». Відповідно до рішення суду, ці два об’єкти передані в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

«Впродовж 2013-2015 років «Новороздольска ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ» отримували природний газ за пільговими цінами від НАК «Нафтогаз України» ніби для постачання тепла населенню. Але отримували в обсягах, які вдесятеро перевищували реальні потреби конкретних населених пунктів. В результаті цього державним інтересам в особі НАК «Нафтогаз України» завдано збитків на суму понад 1,4 млрд грн», – поінформував про суть корупційної схеми Артем Ситник.

Читайте також: Фірми Дубневичів підозрюють у розкраданні газу на 1,4 млрд грн

За його словами, щорічна реальна потреба газу для західноукраїнських міст Новий Розділ та Новояворівськ становить 10-12 млн куб.м. Однак кожна з ТЕЦ запитували в НАК «Нафтогаз України» по 40-70 млн куб. метрів газу — нібито, для виробництва тепла для населення.

Надлишковий газ, отриманий за пільговою ціною, ТЕЦ використовували для вироблення електроенергії, яку ДП «Енергоринок» був змушений закуповувати за «ринковою» собівартістю газу. За період дії схеми (2013-2015 роки), за даними слідства, за поставлену електрику дві ТЕЦ отримали 2,6 млрд грн, тоді як її собівартість фактично становила 1,2 млрд грн. У подальшому, як з’ясували детективи, отримані кошти під різними приводами виводили на компанії, підконтрольні власникам ТЕЦ.

Однією з таких компаній, як встановило слідство, була корпорація «КРТ». Її бенефіціарами та одночасно власниками двох згаданих ТЕЦ, як встановило слідство, є народні депутати Богдан та Ярослав Дубневичі.

«Під час розслідування ми побачили не одну подібну схему. Оскільки компанії, які закуповують газ, на власний розсуд ставлять об’єм газу, який буде отриманий від НАК «Нафтогаз». Як вони розпоряджають цим газом, ніхто не контролює. Жодного органу, який би контролював достовірні закупки «пільгового» газу в Україні немає. Це — та умова, яка сприяє корупційній схемі, а для її усунення нічого не зроблено», – наголосив директор НАБУ.

Читайте також: У Львові дозволили реставрацію будинків Дубневичів

За словами керівника АРМА Антона Янчука, права управління на ці два підприємства вже зареєстровано. Розпочаті консультації з зацікавленими фаховими органами. Найближчим часом АРМА розпочне відбір управителя для цих об’єктів.

«Ми провели первинний аналіз економічної складової діяльності цих двох підприємств. У результаті попередньо ми дійшли висновків про те, що вона може бути економічно ефективною. Йдеться не тільки про мінімальні показники, а й навіть отримання доходу», – зазначив Антон Янчук.

Інфографіка НАБУ

Нагадаємо, 16 січня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України затримали у Львові чотирьох службових осіб ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія» за підозрою у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн.

Через два дні суд визначив міри запобіжного заходу чотирьом посадовцям компаній, власниками яких є брати Дубневичі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!