Київ

Суд наклав арешт на незаконно приватизовані пам’ятки на Подолі. Як у Києва повторно вкрали історичну забудову

554 0
Компанія мала відновити будинки, але натомість просто привласнила їх

Суд наклав арешт на будівлі по вулиці Хорива у місті Києві, які є об’єктом культурної спадщини та належать територіальній громаді. Про це повідомила пресслужба Подільської окружної прокуратури.

Будинки, які розташовані на території Старого Подолу, в 2007 році були визнані непридатними для проживання та такими, що потребують реконструкції.

У 2010 році КП “Поділ-ІнвестРеконструкція” уклало з приватним підприємством інвестиційний договір, згідно з яким підприємство отримувало можливість стати власником цих будівель після здійснення їх реконструкції та введення в експлуатацію.

Однак, попри те, що об`єкт реконструкції не був введений в експлуатацію, приватне підприємство зареєструвало за собою право власності на нежитлові будівлі.

«У зв’язку з цим, органи прокуратури заявили позов про скасування державної реєстрації та повернення  будівель до комунальної власності. Судами ці позови були задоволені. Однак, всупереч рішенню суду, вже у 2024 році приватне підприємство знову двічі незаконно зареєструвало за собою право власності на вказані приміщення, змінивши їх площу», - йдеться у повідомленні.

Крім того, за фактом незаконного руйнування об’єкту, який входить до переліку пам’яток культурної спадщини місцевого значення міста Києва, а також за фактом незаконної реєстрації права власності на нежитлові будівлі було розпочато кримінальне провадження.

Зазначимо, що йдеться про збереження історичної забудови по вулиці Хорива, 2 в історичному центрі київського Подолу.

Так сталося, тому що міська влада після відповідних судових рішень так і не перереєструвала на себе право власності на ці будинки, пояснив адвокат Олександр Дядюк.

У 2007-2010 вказані пам’ятки були передані під реставрацію компанії  ПП «Конвалія-Нерухомість».

Компанія оформила на себе власність, але так і не почала реставрацію. У 2021 році Господарський суд міста Києва скасував реєстрацію права приватної власності за ТОВ «Конвалія-нерухомість» на будівлі по Хорива 2 (літ. А, Б, В, Г, Д, Є, Ж, З).

Вказане рішення було залишене в силі Постановою Північного апеляційного господарського суду від 13 грудня 2022 року (набуло чинності) та Ухвалою Верховного суду від 7 березня 2023 року.

Але Департамент комунальної власності КМДА за понад рік не зареєстрував право комунальної власності міста на ці будівлі.

У цей час компанія «Конвалія нерухомість» повторно зареєструвала  за собою право власності на ті ж самі будівлі, на підставі тих самих старих документів.

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!