Київ

Суд повернув Києву 19 га охоронюваних земель біля озера Вирлиця

769 0
На ділянці планували будувати ТРЦ

Північний апеляційний господарський суд м. Києва визнав забудову біля озера Вирлиця незаконною і повернув громаді земельну ділянку площею 19,72 га, що розташована на просп. Миколи Бажана та вул. Ревуцького у Дарницькому районі. Вартість земельної ділянки становить понад 1 млрд гривень. Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

«Північний апеляційний господарський суд у повному обсязі задовольнив позов Київської міської прокуратури про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою площею 19,72 га, що розташована на просп. Миколи Бажана та вул. Ревуцького (в районі озера Вирлиця) у Дарницькому районі м. Києва» — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що як встановили прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури та Дарницької окружної прокуратури міста Києва, земельну ділянку, яка ще з 1994 року зарезервована під заповідання як цінна природна територія, що має значну рекреаційну цінність, Київрада відвела приватній структурі під будівництво торговельно-розважального та офісно-виставкового комплексу.

«Прокурори довели у суді, що спірна ділянка знаходиться в межах прибережної захисної смуги озера Вирлиця та в межах його акваторії, а її відведення відбулося, у тому числі за рахунок водної гладі озера», — зазначає прокуратура.

У зв’язку з цим надання цієї землі під комерційну забудову є грубим порушенням земельного та водного законодавства.

Нагадаємо, ділянка була передана фірмі «Мрія-інвест» у липні 2005 року ще за часів мера Олександра Омельченка. У квітні 2008 та ж фірма отримала ще одну ділянку площею 4,0996 га біля озера. На цих територіях «Мрія-інвест» планувала будівництво ТРЦ, аквапарку, ресторанів, критого паркінгу, пішохідної набережної з велодоріжками та рекреаційної зони з «зеленими острівками природи» й місцями для спортивного рибальства.

До вересня 2020 року керівником ТОВ «Мрія-інвест» був Юрій Іонанов – шкільний друг Віталія Кличка. Також, за даними Youcontrol, відомо, що з серпня 2003 по вересень 2005 року Юрій Іонанов також значився керівником благодійної організації «Благодійний фонд “Фонд Кличко”». 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!