«Святий Миколаю, принеси подарунки нашим захисникам. Нічого іншого не хочу»

5141 0
Листів від дітей у потребі до Миколая на Львівщині цього року вдвічі більше, аніж торік. На кінець цього тижня в Мальтійської служби залишилося 150 прохань до Чудотворця про найнеобхідніші речі для себе та допомогу нашим воїнам.

Цього року листи до Святого Миколая від дітей у потребі дуже відрізняються від тих, що були зазвичай. У своїх святкових посланнях вони просять про найнеобхідніше – гаджет для дистанційного навчання, солодощі, фрукти, теплий одяг, іграшки і книги. Але є в них одне спільне бажання – щоби в Україні настав мир і батьки повернулися з війни.

Думали, чи організовувати акцію до свята Миколая

Через те, що в Україні змінилися пріоритети в допомозі та всі гроші люди скеровують на допомогу армії, щорічна акція до свята Миколая, яку проводить благодійний фонд «Здійснити мрію», опинилася під загрозою зриву. Але, оцінивши кількість потребуючих, її таки зорганізували.

«Відверто кажучи, цього року ми задумалися, чи робити акцію до Миколая. Розуміємо, що всі свої ресурси українці скеровують для допомоги військовим, тому боялися, що охочих допомогти дітям у потребі буде обмаль. Але небайдужі люди самі почали телефонувати і питати, коли будуть листи, бо хочуть зробити дітям приємність», – розповідає керівниця благодійного фонду «Здійснити мрію» Уляна Флишко.

Цього року, з її слів, подарунки від фонду отримають діти, які мають проблеми зі здоров’ям, діти-сироти та діти з числа ВПО. Загалом близько сотні.

Активно долучилися й українці з діаспори. Для прикладу, один благодійник з Іспанії передав 600 євро, а українські далекобійники надіслали 15 тисяч гривень.

Потреби, як каже Уляна Флишко, в дітей змінилися. Зокрема, діти з Харкова у своїх листах до Миколая просять переважно теплого одягу, солодощів і миру в країні. Діти із сиротинців та внутрішньо переміщені особи з Мелітополя – планшети, комп’ютери, які можна використовувати для навчання, адже багато з них, втікаючи від війни, прихопили лише найнеобхідніше.

«Щоби тато повернувся з війни, а мама одужала»

Уже не вперше задіяний до багатьох проєктів, у тому числі й до акції до Дня Святого Миколая, львівський осередок «Пласту». Цього року львівські пластуни зорганізувалися й узяли 76 дитячих листів. Керівник організації Ярослав Булишин зазначив, що в них є окремий проєкт, у межах якого діти-сироти і ті, що в потребі, пишуть листи до Святого Миколая, а пластуни реалізують дитячі мрії. Координує весь процес пластунка Христина Бортник.

«Листи ми завжди беремо в Мальтійської служби допомоги, яка опікується дітьми з особливими потребами, із малозабезпечених сімей та іншими. Хто ці діти, звідки, яка в них передісторія, ми не знаємо. Загалом цього року взяли 76 листів, що на чверть більше, аніж торік. Листи на бажанням розподіляємо між пластунами Львова. Це дуже добра виховна модель – турбуватися про ближнього. Не маючи великих коштів, але придбавши чи поділившись олівцями, розмальовками, гарною курткою, яка вже стала замала, пластуни проявляють свою громадянську позицію», – пояснює вона.

У своїх листах діти вказують на різні потреби. Але зміст цих листів тепер дещо інший, каже Христина Бортник:

«Мовиться не про скромніші бажання, а про простіші. Хтось захотів куртку, черевики, бо не має у що вдягнутися, хтось – розмальовки чи книжечки, аби мати чим зайнятися на дозвіллі. Водночас чи не всі листи закінчуються побажанням щонайшвидшої перемоги Україні. Також діти просять здоров’я, щоби тато повернувся з війни, щоби мама одужала. Коли читаєш ці листи, на очі набігають сльози, бо розумієш, що дитина в свої вісім чи 10 років глибоко переймається ситуацією в країні і щиро вірить в успіх».

Про те, що львів’яни готові допомагати дітям, долучатися до благодійних ініціатив, навіть попри війну, переконана координаторка акції «Святий Миколай дітям у потребі» Мальтійської служби допомоги Вікторія Корінчук.

Свою акцію вони проводять уже 26 рік поспіль. Серед підопічних – діти з інтернатів, сиротинців, прийомних сімей, дитячих домів сімейного типу, а також ті, чиї тато і мама позбавлені батьківських прав, мають інвалідність, або ж ті, що проживають у сім’ях, які потрапили в скрутні життєві обставини.

Загалом «мальтійці» отримали кілька тисяч листів і запитів на допомогу, що вдвічі більше, аніж торік. Насамперед це пов’язане з тим, що до Львова, на Львівщину зі сходу та інших областей України переїхало чимало сиротинців і домів сімейного типу.

Серед основних мрій та побажань, вказаних дітьми в листах до Чудотворця, є припинення війни.

«Цього року листи дітей однозначно змінилися. Це помітно і за зовнішнім оформленням, і за змістом. Якщо раніше діти в своїх посланнях малювали Миколая, ялинку, іграшки, то тепер – прапори, голубів миру, танки, військові машини. Змінилися й запити: діти просять дарунків і для себе, і для інших. Для себе переважно найнеобхідніше – теплу куртку, телефон для навчання, іграшку. При цьому зазначають, що коли їхні мрії буде здійснити непросто, то можна подбати про термобілизну для військових, здоров’я для всіх українців», – каже Вікторія Корінчук.

Деякі листи вона тримає на згадку. Серед них лист від 13-річного хлопця: «Святий Миколаю, я новенький у цій школі, але мені тут дуже подобається. Цього року хочу телефон, колонку та смартгодинник. Знаю, що це забагато, тому хочу худі, зимові черевики – і досить. А замість солодощів зроби, будь ласка, подарунки нашим захисникам. А саме: тепловізори – 10 штук, дрони – 10 штук, бронежилети – 40 штук, шоломи – 40 штук, аптечки – 32 штуки, тепле взуття і куртки. Іншого не хочу».

Залишилось іще 150 листів!

Більшість коштів українці скеровують тепер на потреби військових, тож опрацювати листи від дітей, знайти добродійників, які допомогли б фінансово, важче. Станом на кінець тижня в Мальтійській службі залишилося ще 150 листів дітей, які не встигли розібрати.

«Цього року 30% людей, готових допомагати, і 70% тих, що потребують допомоги. Торік ситуація була інша: 90% людей були готові допомагати, а 10% потребували допомоги від Миколая. Це означає, що війна внесла свої корективи…» – додає співрозмовниця.

Серед готових допомагати не лише великі компанії, а й пересічні люди, часто студенти й пенсіонери. Нещодавно в офіс «мальтійців» прийшов старший чоловік зі слуховим апаратом, який на потреби діток приніс тисячу гривень, а 25-річна студентка взяла відразу три листи, маючи на меті подарувати дітям святковий настрій. Дівчина пригадала, як одного року Святий Миколай приніс їй лише плитку чорного шоколаду, і наступного дня вона не мала чим похизуватися перед однокласниками. І щоб цього не сталося з іншими дітьми, вирішила влаштувати їм маленьке свято.

Долучитися до акції «Святий Миколай дітям у потребі» можна трьома способами: 

  • Узяти лист-прохання і здійснити дитячу мрію. 

  • Принести до офісу потрібні речі: канцелярське приладдя, засоби гігієни, солодощі, павербанки, ліхтарики, термоси, розвивальні ігри, книги, які згодом передадуть дітям, котрі цього потребують. Адреса офісу Мальтійської служби допомоги: м. Львів, вул. Богомольця, 8. Контактний номер: 067 275 12 02.

  • Здійснити благодійну пожертву на рахунок Мальтійської служби. За ці кошти пізніше робитимуть цікаві й корисні речі для вихованців сиротинців.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!