Сила дівчат. 5 корисних мобільних додатків, створених школярками

5259 1
25 дівчат презентували у Львові ІТ-проекти, які вирішують соціальні проблеми.
фото: www.nycshoppers.com

фото: www.nycshoppers.com

Сортування сміття, пошук доступних ліків, доступ до інноваційної освіти – ось приклади проблем, які допомагають розв’язати мобільні додатки, розроблені учасницями літньої школи програмування Technovation Summer Camp. Це частина глобальної програми Technovation, яка залучає жінок до ІТ-індустрії.

25 старшокласниць зі всієї України  вчились програмування та бізнес-моделювання, досліджували соціальні проблеми та працювали над п’ятьма власними проектами. Tvoemisto.tv побувало на презентації школи, що проходила на базі Українського католицького університету.

За словами керівниці програми місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund та співорганізаторки школи Ірини Озимок, мета Technovation Summer Camp – допомогти дівчатам усвідомити свою роль у суспільстві, зламати стереотипи про жінок, нав’язані середовищем. «Табір мав на меті не тільки навчати учасниць розробляти мобільні додатки, а й налагоджувати контакти з потенційними партнерами, спроможними профінансувати їхні ініціативи. Завдяки табору дівчата побачили різні аспекти життя, в яких ІТ може бути інструментом якісних змін», – коментує Ірина Озимок.

TrashGO: кава за відсортоване сміття

Додаток команди Dauhters of the future зробить сміттєві баки «розумними». «Майже в усіх містах України стоять контейнери для сортування сміття, але часто трапляється, що люди викидають пластик разом із харчовими відходами, – пояснює учасниця програми Софія Мирвода. – Ми хочемо модернізувати смітники, додавши датчики руху та спеціальні сенсори, які відстежуватимуть, скільки пляшок потрапило до баку з пластиком. Користувач за допомогою мобільного додатку сканує штрих-код на пляшці, перш ніж викинути до смітника. Програма звірятиме дані, які збирають сенсори в баках, із тими, які завантажують користувачі, авторизовані за номером мобільного». Сумлінні учасники проекту отримуватимуть бали, за які можна буде попити кави, поїсти в ресторані чи безкоштовно попрацювати в антикафе.

Подбали про довкілля й школярки з команди Robo Gang: їхня програма допоможе організовувати масові толоки. Учасники акцій робитимуть селфі на тлі зібраного сміття та завантажуватимуть на сервер, також отримуючи за них спеціальні бали, конвертовані у смачний обід чи квитки на фестиваль.

Your pharmacy: знайди ліки на карті

Команда Powerful BenefIT перейнялась проблемами пацієнтів, які шукають, де купити дешевші ліки. «Додаток буде синхронізуватись із електронними базами даних різних аптек. Не потрібно буде витрачати купу часу й обходити всі навколишні аптечні пункти, щоб купити потрібний препарат», – розповіла учасниця команди Діана Горбатюк. Якщо ввести назву препарату в пошуку, програма показує на ґуґл-карті найближчі аптеки, де він точно є. Свій додаток дівчата спершу випробують у Львові, а потім поступово поширюватимуть в інших містах України.

Edufly: освітня лабораторія у вашому телефоні           

Команда LADDR презентувала додаток Agrus для студентів вишів, який допоможе краще організувати навчання й менше губитись у розкладах та подіях університетського життя. Інший додаток – Edufly – полегшує доступ до інноваційних освітніх сервісів. «Учні й педагоги шукають нові способи здобувати знання поза стандартною програмою, – розповідає учасниця команди Softlight Христина Сосяк. – Наш додаток збирає різні інтерактивні методи освіти – віртуальні лабораторії, спеціальні ігри, лекції досвідчених менторів, із якими користувачі зможуть сконтактуватись особисто». За словами Христини, попит на нестандартну освіту величезний, а додаток може виступити навігатором для доступу до різних її форм та осередків.

Додатки, розроблені учасницями школи, можна буде побачити на Google Play та AppStore вже незабаром. 

Катерина Бігун

фото: LUFA


Читайте також:
1 Серпня, 2017 10:30
Анастасія Не 3 місяці, а менше 5 діб
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!