Системи ППО, зимовий одяг і артилерійські снаряди. Що нададуть західні партнери Україні

783 0
Україна отримала 1,3 мільярда доларів додаткового екстреного фінансування Міжнародного валютного фонду.
Фото: Defense Express

Фото: Defense Express

За останню добу чимало країн оголосили про нові пакети допомоги для України. Йдеться про виділення коштів, надання артилерійських снарядів, зимового одягу, сучасних системи ППО тощо. Також сьогодні вже отримала 1,3 мільярда доларів додаткового екстреного фінансування Міжнародного валютного фонду.  

Зокрема, Україна отримає новий пакет військової допомоги від Канади на 47 мільйонів доларів. Він включатиме зимовий одяг та спорядження, артилерійські снаряди та комунікаційні технології, – пише CBC. Захисники отримають 500 тисяч одиниць зимового одягу та обладнання. Також надішлють артилерійські снаряди на суму 15,2 млн доларів, і нададуть 2 млн доларів на забезпечення супутникового звʼязку.

Читайте також: Himars, гаубиці та бронетранспортери. США оголосили новий пакет військової допомоги для України

Сполучені Штати передадуть Україні системи протиповітряної оборони так швидко, як це можливо. Про це голова Пентагону Ллойд Остін заявив під час брифінгу у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі, пише Громадське. 

«Ми збираємося надати системи, які є у нас, які мають такі країни, як Німеччина. Ми також спробуємо надати додаткові боєприпаси до тих систем, які українські сили вже використовують» сказав він. 

Зазначимо, серед запитуваних Україною систем протиповітряної оборони є Hawk або вдосконалена система Hawkeye.

Франція також планує передати Україні системи ППО найближчими тижнями. Президент Франції Еммануель Макрон розповів про постачання Україні наступними тижнями радарів та протиповітряних ракет для захисту від атак з неба. 

Нідерланди оголосили про надання Україні ракет на суму понад 15 мільйонів євро для подальшого зміцнення протиповітряної та протиракетної оборони. Рішення ухвалили на тлі останніх масованих російських обстрілів України, які призвели по ураження енергетичної інфраструктури та жертв серед цивільного населення.

Читайте також: США нададуть Україні 55 млн доларів для підготовки до зими

Естонія 13 жовтня затвердила новий пакет військової допомоги Україні. Про це повідомила глава естонського уряду Кая Каллас.

«Відправляємо в Україну зимове спорядження, екіпіровку та боєприпаси. Ми доставимо їх швидко. Давайте всі прискоримо нашу допомогу, щоб українці могли звільнити свої території. Це шлях до миру», – зазначила вона у своєму Twitter у четвер.

Литва надасть нову військову допомогу Україні, яка включатиме зимовий одяг, спорядження, а також бронемашини.

«Ми передамо ЗСУ зимовий одяг та спорядження, виділимо додаткові кошти на матеріальне забезпечення на наступний рік, надамо 120 мм міномети на платформі», – написав міністр оборони Арвідас Анушаускас у Твіттері.

Додамо, що Україна 13 жовтня отримала додаткові 1,3 млрд доларів від Міжнародного валютного фонду. За словами, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, кошти будуть спрямовані на фінансування першочергових потреб: посилення обороноздатності, виплату пенсій, соціальні програми й підтримку економіки. Загалом МВФ надав Україні 2,7 мільярда доларів від початку повномасштабної війни росії проти України.

Читайте також: ЄС погодив виділення 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні

Окрім цього, як повідомила пресслужба Міністерства фінансів, Україна також отримала другий транш у 550 млн євро фінансової допомоги від Європейського інвестиційного банку, усього передбачена допомога на суму 1,6 млрд євро. Ця фінансова допомога гарантується ЄС у межах Мандату на зовнішнє кредитування та доповнює екстрену фінансову підтримку для України у розмірі 668 млн євро, яка була надана Україні від ЄІБ на початку березня 2022 року.

Отримані в межах другого траншу кошти спрямують на першочергові потреби з відновлення та модернізації постраждалих від російської агресії об’єктів електро-, тепло-, водопостачання та житлово-комунальної інфраструктури.  Частина коштів буде виділена на підготовку до опалювального сезону, а також на забезпечення енергоефективності та енергозбереження. 

Антоніна Костик

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!