Талант у тренді. Які професії будуть популярними завтра

8252 0
HR-спеціалісти у Львові розповіли про те, як розвивати таланти працівників і готуватись до змін на ринку праці.

Ринок праці швидко змінюється, й кожному, хто прагне досягти успіху, доведеться підлаштовуватись і вдосконалюватись у майбутньому, змінюючи професії та пробуючи себе в різних якостях. Про це говорили під час HR-семінару, організованого юридичною компанією «Ейч. Ді. Партнерз». Пропонуємо найцікавіші тези з виступу спікерів.

Рената Чучмай, віце-президент із питань управління персоналом компанії SoftServe

Ми з вами будуємо середовище, де люди можуть гідно заробляти на своєму таланті. Ми створюємо середній клас, який є основою добробуту міста і країни. А для середнього класу в першому поколінні мають значення гроші, гідність та міжнародні можливості.

Зараз талант, а не капітал, стає критичним фактором у виробництві. Високим буде попит на висококваліфіковану та некваліфіковану працю, а середній сегмент практично зникне. Сьогоднішній працівник повинен не просто йти в ногу з часом, а випереджувати його.

7 професій уподовж життя змінять теперішні діти. 5 із них іще не існує.  Нові професії, які вже на підході:

  • персональний цифровий куратор на ринку додатків і цифрових послуг
  • корпоративний дизорганайзер – людина, що руйнуватиме корпоративні ієрархії для створення атмосфери, сприятливої для інновацій і стартапів
  • наставник – не просто вчитель, а той, хто надихатиме на пізнання
  • психотерапевт для залежних від інтернету
  • коуч із культурних навичок
  • персональний тренер із фізичного здоров’я
  • коуч із поведінки та публічних виступів у Skype.

Головні тенденції на ринку зараз – підвищена увага до культури та особистості, зростання попиту на м’які навички та вміння «синтезувати». Лінійна робота й довготривалі контракти не будуть у тренді.

Денис Бродський, радник із питань управління персоналом та розвитку організацій

Талант – це природна здатність бути успішним у будь-якій сфері, здібності, які важко скопіювати, успіх, який захоплює. Що відрізняє талановиту людину від інших? Прагнення здобути визнання й похвалу завдяки результатам, постійний пошук того, що можна поліпшити в собі і навколо себе, жага зворотного зв'язку для вдосконалення, це прагнення до автономії, незалежність суджень, готовність брати на себе ініціативу і ризикувати, це відкритість мислення, творчість, багатозадачність, крос-функціональність, наполегливість в саморозвитку, орієнтованість на нематеріальні складові організації (стратегію, місію і цінності).

Як включити співробітника в програми розвитку талантів або кадрового резерву? Якщо проводити аналогії зі спортом, важливим є тренер. Відомий спортивний тренер Джон Вуден казав: «Треба навчитися думати не про результати, а про те, наскільки добре спортсмен виконав своє завдання».

«Тренер» у компанії повинен:

  • поставити мету розвитку
  • розібрати шлях розвитку якомога ретельніше
  • орієнтуватись не тільки на результат, а на сам процес його досягнення
  • зосередитись на найслабших ланках
  • експериментувати в безпечному середовищі
  • розробити план впровадження нових навичок.

Анна Власова, радник Адміністрації Президента України

Кар’єрні сходинки – це низка посад у корпорації, що мають однакові сфери відповідальності, однаковий рівень складності завдань та визначаються однаковими загальними стандартами. Працівник може будувати кар’єру у рамках однієї сходинки або просуватися по сходинках уперед. Він може професійно рости в межах однієї посади (наприклад, спеціаліст/аналітик протягом всього часу роботи в компанії), просуватись кар’єрними щаблями (наприклад, до керівника) або переходити з однієї сходинки на іншу – наприклад, із спеціаліста/аналітика до старшого менеджера).

Кар’єрні переміщення – це перехід із однієї сходинки на іншу, базований на виявленому потенціалі чи таланті працівника, його здатності досягати успішних результатів на вищому рівні. Кожне кар’єрне переміщення дає працівникові унікальну можливість учитися і професійно рости. Важливо зрозуміти, що кар’єра – спосіб самореалізації в точці перетину індивідуальних компетенцій: цінностей, мотивів, навичок.

Щоб розірвати замкнене коло, треба пробувати все. Важливо також пізнати себе – через соціум, спілкування, думку інших. Зрозуміти себе – через рефлексію, обдумування й аналіз власних результатів і вчинків. Відчути себе – через природу, творчість, йогу. 

Підготувала Оксана Матійків

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!