ТОП-3 автентичних кав’ярень Львова

7193 0
Львів відомий багатьма кав’ярнями, кожна із яких має свої особливості. Tvoemisto.tv пропонує підбірку закладів, що мають унікальну історію, традиції і неповторний дух.
фото: dzyga.com, idem.org.ua, photo-lviv.in.ua

фото: dzyga.com, idem.org.ua, photo-lviv.in.ua

Арт-кав’ярня «Квартира 35»

Опис: другий поверх над галереєю «Дзиґа», місце зібрання «ДжазКлубу.Львів». Кожного четверга із 19 години тут джазові концерти та джем-сейшени, кожної неділі із 13 години – спілкування, прослуховування раритетних вінілів.

Родзинка: кожного вечора жива музика, постійні виставки фотографій, великий зал із роялем та плазмовим екраном, (50 посадкових місць), VIP-зал з виглядом на вул. Вірменську(30 посадкових місць)

Адреса: вул. Вірменська, 35 («Дзиґа»).

Час роботи: 10:00 – 24:00.

«Трапезна»

Опис: місце, куди приходять митці після роботи над проектами, місце, де вони зустрічаються між собою, дискутують та обговорюють майбутні ідеї, ласуючи традиційною галицькою кухнею. Тут можна просто пити чай або каву, розмовляти, дивитись, працювати. Деякі приходять сюди з книгою, деякі з ноутбуком, а деякі — просто з гарним настроєм. Але більшість людей приходять сюди з ідеями.

Родзинка: кав’ярня розташована під мурами давнього Львова, де у 1460 році постав дерев’яний храм св. Андрія. На його місці 1600-1630 років збудовано найбільший кляштор міста – монастир отців бернардинців. 1784 року австрійська влада в келіях монастиря заснувала Архів, що нині є найбільшим в Україні. Тут знаходяться документи з ХІІ століття до останніх років. Келії і підвали колишнього монастиря і донині повняться духом легенд і переказів. Серед інших часто витає привид пихатого ченця Альберта, що в 1641 році власною кров’ю підписав угоду з Люцифером на стіні келії та згодом був спалений. З 1992 року в частині пивниць бернардинського монастиря діє Музей Ідей, на подвір’ї – мистецький Сад БернарденҐарден. В «Трапезній» Музею радо гостять усіх його прихожан смачними стравами та п’янкими трунками, шануючи дух століть цих древніх мурів. На «обід від єгумна» можна замовити такі страви, як борщ монастирський, мізерію бенедиктинську або ж банош по-рахівськи.

Адреса: Валова 18 А.

Час роботи: 11:00 – 23:00.

«Вірменка»

Опис: кав'ярня була відкрита у 1979 році – з того часу приймала львівську богему, яка облюбувала затишний заклад на Вірменській. Ще й каву тут варили найсмачнішу в місті, доказом чого були постійні черги за гірким напоєм, які нерідко сягали далеко за поріг кав'ярні. До початку 1990-их тут зустрічалася активна та нестандартна молодь, художники, музиканти, історики, поети.

Сьогодні атмосфера Вірменки збереглася у незмінному інтер'єрі, смачній каві і домашніх солодощах. І старші відвідувачі незмінно приходять у місце своєї молодості, до них приєдналося нове покоління молоді, яка шукає атмосферу і натхнення, а не ведеться на рекламу і блиск нових закладів.

Родзинка: традиційно каву тут треба замовляти на барній стійці, її варять відразу біля вас у піску. До кави пропонують свіжу домашню випічку. Зараз серед постійних відвідувачів можна побачили львівських істориків та екскурсоводів, художників, поетів тощо. Також це улюблена кав’ярня відомого львівського хіпі Аліка Олісевича – він не зраджує Вірменці вже багато років.

Кава по-східному, котра тут готується – це не звикле еспресо, вона має специфічний кавовий осад, тому пити потрібно обережно. Також якщо ви п’єте каву з цукром – про це заздалегідь треба сказати баристу, адже цукерничок на столах ви не побачите.

Адреса: вулиця Вірменській, 19.

Час роботи: 09:00 – 21:00.

За матеріалами: idem.org.ua, photo-lviv.in.ua, dzyga.com, lviv-online.com

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!