Унікальні вітражі Львова, які варто побачити. Фото, історія

6940 0
Тvoemisto.tv підготувало підбірку красивих, унікальних і давніх вітражів міста.

Пропонуємо роздивитись давні і унікальні вітражі Львова. Вони є у храмах, під’їздах житлових будинків, в адміністративних будівлях. Чимало з них потребують реставрації, деякі уже відреставрували. 

Вітраж на вул. Герцена, 6

Вітраж у будинку на вул. Герцена, 6 –  найвищий у Львові та в Україні вітраж. Починається він на першому поверсі, а закінчується на четвертому й налічує 11 м. Вітраж містить зображення Карпатського гірського пейзажу. Створений у 1910-1911 роках, ймовірно, за проектом архітектора Яна Баґенського.

Вітражі Храму святого Іоана Золотоустого, Лисенка, 43

Фото: дивись.інфо

Костел був освячений 29 вересня 1889 р. нунцієм Алессіо Ґалімберті (Allesio Galimberti). Справжньою окрасою храму стали вітражі, виконані у 1887–1889 рр. мюнхенською фірмою Маєр. У вівтарній частині це зображення Св. Меланії, Ісуса Христа та Архангела Михаїла, які фундували графиня Софія Сємєньська (hr. Zofia Siemieńska), Александра Гауснерова, Клементина з Сангушків Сапіга (Klementyna z Sanguszków Sapieżyna). Над входом встановлено вітраж, із зображенням Божої Матері.

Рослинні вітражі Львівської обласної прокуратури на пр. Шевченка, 17

Фото: Радіо Свобода

Основну частину будівельних робіт на пр. Шевченка, 17 виконувала будівельна фірма Івана Левинського, залізобетонні компоненти – підприємство «Сосновський і Захаревич». Будинок вирізняється унікальним комплексом монументально-декоративного опорядження, який включає настінний живопис (фриз авторства Фелікса Виґживальського), скульптуру (рельєфи Зиґмунта Курчинського) та вітражі і мозаїки, виконані фірмою Станіслава Габріеля Желєнського за картонами Генрик Узембля і Кароля Фрича.

Вітраж Успенської церкви на вул. Руській, 5/7

Однією з найяскравіших сторінок в історії сецесійного вітражництва у Львові є засклення Успенської церкви. Вітражі ілюструють завершальний етап розвитку цього виду монументально-декоративного мистецтва на західних теренах України. Вітражі храму виконані згідно з проектами українського художника П.І.Холодного

Між двома світовими війнами вікна святині прикрасили вітражами про українську церковну історію: хрещення України, життя галицької Русі та діяльність фундаторів храму. Цим вітражам менше ста років, проте їхнього автора називають одним із найвизначніших митців ХХ століття, який особливо відзначився як іконописець та вітражист.

Тут є унікальний елемент для пострадянського Львова – вітражах тризуб, який пережив всі радянські часи.

Вітражі Латинського кафедрального собору

Фотографії старого Львова

Серед пам’яток готичної архітектури лише Латинський собор зберіг неушкодженою свою вітражну оздобу. Вирізняється він тим, що вітражі утворюють ансамбль. Особливістю є композиційна схема сюжетних вітражних полотен. Композиційно-пластичне вирішення вдало підтримує колір, завдяки якому композиція кожного вітражу отримує необхідне внутрішнє наповнення.

У Катедрі є вітражі біля вівтаря та у бічних каплицях костелу. Біля органу – один із найбільших скляних малюнків, вітраж із Матір’ю Божою, опікункою Львова, завдовжки у 44 квадратні метри, цей скляний образ символізує любов львів’ян до Богородиці. Біля вівтаря – вісім вітражів. Творили ці вітражі аж шість вітражистів у останній декаді XIX століття, саме тоді реконструювали цей собор.

Нагадаємо, 30 грудня Укрпошта ввела в обіг марковий аркуш «Вітражі старого Львова». Сюжетами марок стали 7 фрагментів кольорових вітражів, що прикрашають сакральні споруди Львова: костел Домініканський та святого Антонія, Успенську церкву, Вірменський та Латинський катедральний собори, а також вітражі у приміщенні колишнього Краківського готелю, а зараз тут розташований Апеляційний суд.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!