Транспортні засоби можуть конфіскувати для потреб ЗСУ. Що відомо

895 0
Рада планує посилити відповідальність за водіння напідпитку.
Фото: EPA

Фото: EPA

У Верховній Раді запропонували посилити покарання за керування автомобілем у нетверезому стані. Транспортні засоби можуть конфіскувати для потреб ЗСУ. Про це йдеться у відповідному законопроєкті.

У проєкті закону №9076 про посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції, йдеться, що суворіші покарання можуть дозволити знизити загальну кількість ДТП в Україні.

Читайте також: Приціли та автівки. Що сьогодні потрібно українським військовим

«Метою законопроекту є підвищення безпеки дорожнього руху, зниження кількості ДТП шляхом посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, та як наслідок досягнення справедливого підходу до забезпечення автомобілями Збройних сил України», – йдеться в пояснювальній записці.

Наразі за повторне упродовж року водіння у нетверезому стані передбачений штраф у розмірі 34 тисячі грн. Крім цього, у порушника забирають права на три роки і конфісковують транспортний засіб. Проте у Раді вважають, що штраф потрібно збільшити до 51 тисячі гривень. Також вилучені транспортні засоби запропонували передавати на потреби Збройних Сил України.

Читайте також: Майже диверсії, або Чому слід у п'яних водіїв вилучати авто на потреби ЗСУ

За даними департаменту патрульної поліції, лише за 2022 рік у країні сталося 18 628 ДТП із травмованими та загиблими особами. У них загинули 2791 українець і ще 23145 осіб отримали травми.

Нагадаємо, що із початком повномасштабного вторгнення низка областей України скористалася правом відбирати автомобілі у нетверезих водіїв, що скоїли ДТП, та передавати машини на потреби Збройних Сил України. Тоді колишній патрульний та активіст Pitbull Lviv Микола Ільчук спільно з 4 іншими громадськими організаціями Львівщини звернулись до голови ОДА з проханням видати подібне розпорядження в області, однак, як повідомили у коментарі Tvoemisto.tv у пресслужбі адміністрації, видавати такого не планують.

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!