Київ

Три історичні будівлі на Подолі отримають статус об'єктів національного значення

476 0
Прокуратура вимагала внести пам'ятки у реєстр через суд

У Києві три будівлі мають занести до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

У липні минулого року Подільська окружна прокуратура звернулась до Київського окружного адміністративного суду з позовом до Міністерства культури та інформаційної політики України. Йшлося про зобов'язання занести до Державного реєстру нерухомих пам'яток України трьох пам'яток культурної спадщини.

У прокуратурі поінформували, що після відкриття провадження, Мінкульт добровільно виконав вимоги, викладені у позові прокурора. Відомство подало до Кабінету Міністрів України відповідний проєкт постанови.

Мова йде про:

  • "Контрактовий будинок", 1817 р., охоронний №16 (вул. Межигірська, 1)
  • "Старий академічний корпус", 1703-1740 р.р., охоронний №15/1 (вул. Г.Сковороди, 2)
  • "Новий академічний корпус" 1822-1846 р.р., охоронний №15/5 (вул. Г.Сковороди).

 

«Таким чином, після прийняття відповідної постанови Кабінетом Міністрів України зазначені об'єкти культурної спадщини будуть занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятки національного значення», — йдеться у повідомленні.

«Контрактовий будинок» — історичний торговельний дім на Контрактовій площі на Подолі в Києві, зведений у 1815—1817 роках. Один із нечисленних взірців архітектури класицизму в місті. Назва споруди пов'язана з контрактами, тобто торговельними угодами, які укладались у його приміщенні.

«Старий академічний корпус» — навчальний корпус Києво-Могилянської академії, збудований у першій половині XVIII століття у стилі українського бароко. Належить до комплексу споруд Братського монастиря.

«Новий академічний корпус» — навчальний корпус Національного університету "Києво-Могилянська академія" у стилі пізнього класицизму, розташований у південній частині академічного подвір'я. Будувався протягом 1822—1825 років та добудовувався пізніше.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!