Ціни зросли у кілька разів. Яка ситуація з нерухомістю у Львові та чого хоче покупець

8737 0
Від початку повномасштабного вторгнення в Україну ринок нерухомості також пережив своєрідну кризу, адже змінилися побажання покупця, знизився попит та зросли ціни на матеріали. Попри це, ринок у Львові продовжує розвиватися і вже зараз видно позитивні показники.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

Попри повномасштабне вторгнення росії в Україну, ринок нерухомості продовжує активно розвиватися, як в країні, так і у Львові. Водночас змінюється вартість житла та портрет покупця. Про це у межах практичного семінару з нерухомості Forum West заявила СЕО у Well Bud, Founder експертка новобудов «Вдома» Катерина Джичка. 

Як змінилися ціни на нерухомість у Львові

Станом на листопад 2021 року ціна за метр квадратний у квартирах класу «економ/комфорт» становила 580-710 доларів (15 300 – 18 740 грн за курсом долара того періоду).

У 2022 році ціна на житло зросла, а особливо на житло класу «еліт». У Львові це сталося через призму введення таких об’єктів у експлуатацію та відсутність запуску нових об’єктів у цьому сегменті.

Наприклад, у ЖК Avalon Flex станом на жовтень 2021 року ціна за метр квадратний становила 1155 доларів (30 500 грн). Стадія готовності об’єкту дорівнювала 85%. Сьогодні ціна становить 1503 долари (55 600 грн). Це свідчить про те, що вартість метру квадратного зросла і в гривні, і в доларах.

В ЖК «Вілла Погулянка» компанії РІЕЛ, що у Личаківському районі, ціна за метр квадратний у 2021 році становила 1737 доларів (45 800 грн) на стадії готовності об’єкта 20%. Сьогодні вартість становить 2588 доларів (орієнтовно 95 000 грн).

В ЖК «Safe Town» компанії «Нова Оселя», що у Залізничному районі Львова, ціна станом на жовтень 2021 року була 1300 доларів (34 320 грн) на стадії готовності об’єкта у 55%. Цього року на стадії готовності у 100% вартість становить 1850 доларів (68 450 грн).

В ЖК «Park Avenue» у Галицькому районі Львова ціна за метр квадратний у 2021 році становила 1138 доларів, а зараз – 1972 долара.  

В ЖК «Viking Park» у Сихівському районі вартість метра квадратного минулого року в середньому становила 1025 доларів, а сьогодні – 1249 доларів.

Яким є покупець квартир у новобудові у 2022 році

Перш за все, при купівлі квартири клієнт звертає увагу на ціну. Так було у 2021 році й залишилося цього року.

У 2021 році важливою була локація ЖК, однак зараз для клієнта це вже менш важливо. Натомість покупця цікавить термін введення будівлі в експлуатацію.  

Крім того, раніше була важливою інфраструктура поруч, а цього року – репутація забудовника. Також людям важлива безпека та укриття у новобудовах, що відчули особливо ті девелопери, які не хотіли будувати підземних паркінгів тощо. Зараз клієнт надасть перевагу тому проєкту, де є підземний паркінг, який облаштовано як укриття.

Додамо, що у довоєнний період портрет покупця квартири виглядав так:

Здебільшого, це були жінки 25-44 років, далі – чоловіки 25-34 років.

Станом на вересень 2022 року основним зацікавленим клієнтом є жінка від 35 до 54 років. А чоловіки – від 25 до 44 років.

Водночас, як зазначає Катерина Джичка, попит на нерухомість є стабільно низький. У червні цього року був сплеск у продажі квартир, однак вже у вересні – жовтні цей попит є прогнозований.

Важливо й те, що цього року відбулося падіння відвідування сайту новобудов ЛУН майже на 70%.

Які складнощі у львівського девелопера сьогодні

Серед проблем, з якими стикаються девелопери у Львові сьогодні, відзначають ріст цін на матеріали та роботи, адже є втрата серед промислових потужнестей України, неможливо прорахувати вартість метру квадратного при запуску нового проєкту.

Також на понад 60% знизився попит, стан працівників емоційно важкий, а стандартні маркетингові інструменти не працюють.

Що очікує на ринок нерухомості 

«Нас чекає затяжна війна та еміграція населення у Європу. Скажімо, Львів зараз є так званою буферною зоною для багатьох людей, адже з Києва переїжджають до Львова, а потім зі Львова у Європу чи назад до Києва. Це не є позитивно, зокрема, для інвесторів, які вкладають у ринок житла, а потім квартири не перепродують, а здають в оренду», – каже Катерина Джичка.

Крім того, як вона зазначає, може бути дефіцит матеріалів внутрішнього виробника, ще вища вартість квартир, замороження проєктів, протермінування введення об’єктів в експлуатацію, зменшення платоспроможності тощо.

Також вона передбачає розірвання контрактів по розтермінуванню, претензії на повернення коштів.

«У львівських девелоперів таких випадків раніше був 1%, але цього може бути більше, зокрема, через неможливість ввести будинок в експлуатацію, наприклад, через відключення електроенерії, повітряні тривоги. Так, затягується процес будівництва, через що можуть бути репутаційні втрати», – каже вона.   

Якщо закінчаться бойові дії, то можна очікувати на поступове відновлення ринку весною 2023 року, зростання попиту на 70%, відновлення продажу до 30% тощо. Зараз же від довоєнного часу продажі відновилися вже на 30%.

Софія Шавранська

Партнерська публікація

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!