Цього року учні 9 класів не складатимуть ЗНО

2415 0
Пробні ЗНО планували проводити цього року, проте через епідемію коронавірусу його відклали.
Photo by Green Chameleon on Unsplash

Photo by Green Chameleon on Unsplash

Державна підсумкова атестація у форматі ЗНО для 9-класників не може бути впроваджена ані цього, ані наступного року, про це повідомила заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, інформує портал «Нова українська школа».

Читайте також: Деякі львівські школи навчатимуться до липня 2021 року

«Відповідно до закону «Про повну загальну середню освіту» державна підсумкова атестація учнів, які завершують здобуття базової середньої освіти, може здійснюватися у формі ЗНО. Така норма може ввійти у дію з 2027 року», – зазначила Тетяна Вакуленко.

Вона додає, що МОН може ухвалити рішення про дочасний перехід до цієї норми, але його досі не було. Тож, ані цього, ані наступного року випускники 9-х класів ЗНО не складатимуть. Вона також каже, що програми ЗНО необхідно оприлюднити й узгодити за 18 місяців до впровадження. І на її погляд навіть до 2024 року не вдастся запровадити ЗНО для 9 класників навіть з окремих предметів. 

«Наразі ми маємо трирічне бюджетне планування і трирічний цикл розробки тестових завдань. Ми ще не почали розробляти завдання для 9-класників. Для того, щоби нам почати їх розробляти, нам потрібно мати на це кошти й мають працювати розробники. І от від початку такої роботи до впровадження таких текстів пройде не менше трьох років», – пояснює Тетяна Вакуленко. 

Читайте також: Карантин у Франковому університеті та «Політехніці» продовжили до кінця зими

Додамо, УЦОЯО розробив стратегію розвитку освітніх оцінювань до 2030 року, де пропонують запровадити ДПА за стандартизованим інструментом спершу для випускників 4-х класів, а потім уже для 9-х класів. Для 9-х класів пропонують впроваджувати такий формат атестації не одразу зі всіх предметів, а поступово. Пілотування для випускників початкової школи планували розпочати цього року, проте через епідемію коронавірусу його відклали.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!