Цього тижня – найкоротший день і найдовша ніч у році

4595 0
Щороку є два сонцестояння, одне в грудні та одне в червні.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Зимове сонцестояння  найкоротший день у році. Це  час, коли Сонце досягає найнижчої точки на небі, і у північній півкулі призводить до найкоротшого дня в році. Про це повідомляє Science Focus.

Воно припадає на середу, 21 грудня 2022 року та знаменує собою перший день астрономічної зими. Точний час сонцестояння буде о 21:47 за Гринвічем. Це відрізняється від метеорологічної зими, яка завжди починається 1 грудня кожного року.

«Під час зимового сонцестояння північна півкуля нахилена найдалі від Сонця, через що воно візуально досягає найнижчої точки на небі. Для нас тут, на Землі, це означає, що потрібно найменшу кількість часу, щоб перетнути небо, і тому ми маємо найкоротший день (і найдовшу ніч) у році. Після зимового сонцестояння дні починають ставати довшими, а ночі коротшими», – йдеться в повідомленні.

Додамо, що щороку є два сонцестояння, одне в грудні та одне в червні. Сонцестояння (і рівнодення) є результатом взаємодії між нахилом Землі та її орбітою навколо Сонця.

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!