Тиждень з Covid-19: вакцинація б’є рекорди, але смертність також зростає

2190 0
Тижнева захворюваність і смертність від Covid-19 на Львівщині досягла найвищого рівня від початку пандемії, а попит на вакцини від Covid-19 залишається стабільно високим в очікуванні запровадження обмежень червоної зони та переваг для вакцинованих. За минулий тиждень першими дозами вакцин від коронавірусу щепились майже 5% львів’ян. Tvoemisto.tv проаналізувало найважливіші показники в контексті пандемії за минулий тиждень.
Фото: Freepek

Фото: Freepek

Вакцинація

Минулого тижня через очікуване запровадження обмежень червоної зони, за яких вакциновані матимуть відчутні переваги, та нові вимоги до роботи усієї сфери послуг у Львові та області, які передбачають обов’язкову вакцинацію усіх працівників, попит на вакцини виявився надзвичайно високим. Була також підсилена й інфраструктура для щеплень.

За тиждень на 141,3% зросла кількість мешканців області щеплених першими дозами (з 31 471 до 75 947 за минулий тиждень проти попереднього). Загалом від 18 до 24 жовтня на Львівщині зробили 109 001 щеплення (і першими, і другими дозами). Кількість усіх використаних доз за тиждень зросла на 105,1%. У середу, 20 жовтня, в області встановили новий рекорд – за день зробили 21 704 щеплення (обома дозами).

 

 

Станом на 25 жовтня у Львівській області повністю вакцинованими від Covid-19 є приблизно 16,56% мешканців. За цим показником Львівщина займає, як і тиждень тому, 13-те місце в Україні. У першій п’ятірці, як і раніше – Київ, Київська, Полтавська, Черкаська та Дніпропетровська області.

У Львові станом на 25 жовтня, за даними пресслужби Львівської міської ради, одну дозу вакцини від Covid-19 отримали майже 252 тис осіб, дві дози – понад 179 тис. осіб. Невідомо, чи всі вони є львів’янами, але навіть якщо так, то це означає, що частково вакцинованими від Covid-19 є менше 34% львів’ян, а повністю вакцинованими – трохи більше 24% львів’ян.

Переглянути, якими вакцинами щепили львів’ян та мешканців Львівщини протягом усієї вакцинальної кампанії можна на графіку нижче.

 

 

Захворюваність

За тиждень від 18 до 24 жовтня на Львівщині 8 746 хворим підтвердили діагноз Covid-19. Це зростання на 54,9% порівняно з попереднім тижнем (тоді хворих було виявлено 5647). Тижнева кількість підтверджених діагнозів вже перевищила пікові значення початку квітня цього року. 

Більшу кількість підтверджених діагнозів, ніж на Львівщині, отримали за минулий тиждень лише в Одеській (10 305 нових хворих), Дніпропетровській (10 230 нових хворих) та Харківській (9 019) областях. З урахуванням чисельності населення, на тлі інших регіонів на Львівщині із захворюваністю складна ситуація, але не настільки як у Херсонській, Сумській, Житомирській, Запорізькій, Одеській, Хмельницькій і Чернівецькій областях.

 

 


Госпіталізації

За минулий тиждень (від 18 до 24 жовтня) лікарні області прийняли на 8,4% більше нових хворих з підозрою на Covid-19 або підтвердженим діагнозом – 1 923. За попередній тиждень (від 11 до 17 жовтня) нових хворих у стаціонари прийняли менше – 1 774.

Погана новина: 22 жовтня був встановлений новий рекорд госпіталізацій за день – 384 хворих. Понад 300 хворих лікарні області прийняли також 18 і 20 жовтня. Загалом госпіталізації за тиждень вже досягли рівня початку квітня цього року. 

Наприкінці минулого тижня кількість зайнятих ліжок зросла до 3 082 (станом на вечір 24 жовтня, неділю), а у попередню неділю, 17 жовтня, зайнятих ліжок було 2 821. Іншими словами, за тиждень кількість зайнятих ліжок зросла на 9,25%. Нагадаємо, що під час весняної хвилі на Львівщині найбільша кількість зайнятих одночасно ліжок була 11 квітня – 3434.

 

 

За кількістю ліжок зайнятих хворими у стаціонарах (на кінець доби 24 жовтня) Львівщина є на п’ятому місці в Україні після Дніпровщини, Харківщини, Києва та Донеччини. Водночас, з кількості нових госпіталізацій за тиждень на 100 тис. мешканців зрозуміло, що ситуація у Херсонській, Дніпропетровській, Запорізькій, Житомирській, Миколаївській, Сумській та Хмельницькій областях може бути навіть гіршою, ніж на Львівщині.

Смертність

Кількість оприлюднених смертей від Covid-19 зросла за минулий тиждень (211) у порівнянні з попереднім тижнем (133) на 58,6%. Смертність зараз вже є вищою за пікові рівні цьогорічної весняної і минулорічної осінньої хвиль, але, ймовірно, буде ще зростати з огляду на збільшення госпіталізацій та кількості людей, що хворіють. Попередній рекорд смертності від Covid-19 за тиждень (176) в області стосувався тижня від 12 до 18 квітня ц.р.)

 

 

Більше, ніж на Львівщині смертей від Covid-19 за минулий тиждень зареєстрували лише на Дніпровщині (295), Донеччині (280) та Одещині (229). Якщо ж рахувати кількість смертей на 1000 мешканців, то найвищою була смертність від Covid-19 минулого тижня у Херсонській, Чернівецькій, Сумській, Житомирській, Запорізькій, Одеській та Миколаївській областях. 

Актуальну інформацію про поширення коронавірусної хвороби у регіонах та перебіг вакцинальної кампанії можна отримати за цим посиланням.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!